Un cambrer amb guants i mascareta servint una taula en època de pandèmia

Si ets autònom, prepara't: augment considerable de la quota l'any 2022

El govern espanyol augmentarà, una vegada més, la quota d'autònoms per a l'any vinent

Garrotada per als treballadors autònoms després de la notícia que ha sortit a la llum aquest dijous en referència a les quotes que hauran d'abonar a partir de 2022.

I és que el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) acull noves pujades d'aquesta quota. Estem parlant de les tarifes mensuals i de la base de cotització per als treballadors autònoms a partir de l'any 2022.

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) i la Federació d'Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA) han posat el crit en el cel. Tots dos organismes han enlletgit aquest dijous la mesura, que segons aquestes organitzacions, ha estat duta a terme «sense diàleg» amb el col·lectiu d'autònoms.

Les mesures que entren en el projecte de comptes ofert al Congrés preveuen créixer la recaptació en, almenys, 173 milions d'euros.

El govern espanyol pujarà la quota d'autònoms entre 96 i 225 euros

D'una banda, creixerà la base de cotització mínima fins als 960,60 euros (avui dia se situa en 944,40 euros). Així doncs, aquesta nova mesura provocarà un increment de 60 euros més a l'any per a autònoms persones físiques, i de 76 euros per als societaris.

Al seu torn, augmentarà el tipus fixat, que passarà del 30,3% al 30,6%. Això es tradueix entre 36 euros i 149 euros més a l'any per als autònoms, i entre 44 i 149 euros per als quals hagin decidit crear una empresa.

Per tant, els 1,8 milions d'autònoms que cotitzen per la base mínima pagarien vuit euros més de quota al mes. Lorenzo Amor, president de l'Associació de Treballadors Autònoms (LLIGA), ha detallat que «això provocarà que un autònom haurà de pagar entre 96 i 225 euros més l'any vinent, segons si és una persona física o un autònom societari».

Segons el seu punt de vista, «no és el millor moment» per a executar una mesura d'aquest calibre. Cal assenyalar que la pujada de les quotes d'autònoms es va frenar el gener de 2021. Aquesta mesura va ser presa com a part de les propostes d'ajuda al sector per la baixada dels ingressos a causa de la pandèmia.

Lorenzo Amor, president d'ATA, esclata després d'una nova garrotada per als autònoms

«Ens assabentem per la premsa que el govern espanyol vol pujar les cotitzacions d'autònoms l'any 2022. No hi ha hagut consulta prèvia de l'increment de les bases de cotització com ha de ser preceptiu. Sense diàleg, es pujarà 60 euros més a l'any per a autònoms i 76 per als autònoms societaris», es lamentava el president d'ATA.

«A més, s'incrementen els tipus de cotització del 30,6% al 30,9%, la qual cosa suposarà un augment en la quota entre 36 i 149 euros anuals per a autònoms persones físiques i entre 44 i 149 euros per a societaris. No hi ha dubte que és el millor moment més per a pujar les quotes a autònoms». Així ha finalitzat el seu 'speech' Lorenzo Amor en el seu compte de Twitter.

A més de la primera reacció d'Amor, també han criticat aquesta mesura del govern des d'Unió de Professional i Treballadors Autònoms (UPTA). Lamenten que només ERC hagi presentat una proposició davant el Congrés dels Diputats per a parar aquesta pujada tan polèmica.

«No entenem la negativa reiterada d'Economia i d'Hisenda a posar-li fre a una de les majors injustícies fiscals que pateix el col·lectiu d'autònoms», ha expressat Eduardo Abad, president d'UPTA.

Finalment, des d'UPTA han criticat que aquest projecte inclòs en els Pressupostos no reculli les deduccions per manutenció. Parlem d'una situació amb la qual «surten perjudicats» més d'1,2 milions de treballadors per compte propi.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.