Plano de detalle de un hombre fumando

Si ets fumador, prepara't: el preu del tabac puja amb força

Els fumadors hauran de suportar una nova pujada al preu del tabac, mentre que l'Estat confia en recaptar un 5,5% més

Els fumadors afrontaran un nou encariment en el preu del paquet durant els pròxims mesos. La intenció del govern espanyol és recaptar fins a un 5,5% més dels impostos especials sobre el tabac. Això permetria obtenir uns ingressos de 6.880 milions d'euros.

L'Executiu compta amb la implantació d'una pujada important del valor d'aquest producte a partir de 2022. Estimen aquest increment de la recaptació «sota el supòsit que els preus dels cigarrets pujaran». Sobretot perquè fa diversos anys que no registren canvis.

Aquesta mesura apareix en el projecte de pressupostos publicat aquest dimecres. A més, han volgut aclarir on aniran a parar els impostos que assumirà el fumador.

Dels 6.880 milions d'euros que confien recaptar, 2.986 es quedaran a les arques de l'Estat. Aquesta xifra suposa un 14% més del que tenien previst ingressar a finals d'aquest exercici, pendent encara de tancament. La resta de diners es repartirà entre les comunitats autònomes.

Una pujada del tabac esperada, ja que algunes companyies ja van optar per augmentar-lo fa unes setmanes. És el cas, per exemple, d'Altadis, que gestiona Fortuna, Ducados i Nobel, entre altres marques. També han fet el mateix Japan Tobacco International, propietària de Winston i Camel o Bristish American Tobacco, amb Lucky Strike.

Una tercera part del que espera recaptar l'Estat en matèria d'impostos procedeix del tabac. Però els fumadors no seran els únics perjudicats amb l'encariment dels paquets. Les persones que vulguin comprar begudes alcohòliques també notaran canvis en la butxaca.

L'impost especial sobre aquest article els permetrà ingressar 717 milions d'euros a partir de l'any vinent. Això representa un 8% més respecte al 2021, segons les dades oficials.

Les arques estatals tenen previst quedar-se 411 milions, que implica un 67% més que aquest any. Per la seva banda, l'impost de la cervesa implicarà uns ingressos de 346 milions, com recull el projecte de pressupostos. Dels quals una mica més d'una tercera part (163 milions) aniran per l'Estat.

Els fumadors es preparen per pagar més

Els fumadors han viscut un augment considerable del preu dels cigarrets durant els darrers anys. La resolució del 10 de setembre de 2021 publicada al BOPA informa de les noves tarifes del Govern.

Dels paquets existents, els més cars són l'American Spirit, Silk Cut i Benson & Hedges Gol, que costen 5,15 euros. El segueixen amb 5 euros, Benson & Hedges Silver. A continuació, els que tenen uns preus més assequibles són els Camel Activa, Camel Blue 20 i Camel Filter Box 20, que es paguen a 4,85 euros.

El paquet de 20 cigarretes més barat és de 4 euros, de la marca West Blue 100. Per 15 cèntims més es pot adquirir els Benson & Hedges American Xarxa 100. A 4,30 euros hi ha els Benson American Blue.

Entre els 4,30 euros i els 4,75 hi ha una àmplia llista de marques, entre elles Winston, Sterling, Mayfair, Corones i Lucky Strike.

Però els fumadors també han de fer front a les sol·licituds de la plataforma antitabac. Fa uns dies reclamaven al govern central que els pressupostos recollissin pujades dràstiques, de més del 100%. Amb això pretenien provocar l'abandonament de l'addicció.

Tal com recull l'OMS, el preu baix del tabac assegura un percentatge de fumadors superior al 30%. Així ho assegura, també, l'última enquesta de l'EDADES del Ministeri de Sanitat.

La mesura que proposa la plataforma 'nofumadores.org' implicaria incrementar el valor del paquet fins a 10 euros. En altres països, com Austràlia o Nova Zelanda, ja ronden els 20 euros, mentre que al Regne Unit i Noruega valen 12,5 euros.