El ministeri de Treball ha donat marge fins al 31 de març perquè els contractants de treballadores de la llar actualitzin els seus contractes, basant-se el salari mínim interprofessional (SMI). La campanya, però, podria fracassar per la complexitat dels tràmits i els molts afectats ja assumeixen que, en molts casos, serà impossible fer-ho.
Les llars que volen actualitzar els contractes de les seves treballadores domèstiques a la Seguretat Social es troben amb el mateix problema que molts altres procediments burocràtics en plena pandèmia: el col·lapse de l'administració.
Això està portant a un retard en els tràmits, agreujat a més per la complexitat del procés. Un dels que ho ha aconseguit, ho explica de la següent manera: «Em considero una persona formada i familiaritzada amb les noves tecnologies, però he trigat vuit dies en diferents hores per tancar el tràmit, i ho he fet gràcies a un manual d'instruccions de més de 30 pàgines que m'han enviat».
El ministeri de Treball ha iniciat una campanya de sensibilització i inspeccions per protegir un dels sectors més vulnerables del mercat laboral: el de les treballadores de la llar. La campanya consisteix en l'enviament de 45.000 cartes als ocupadors registrats a la Tresoreria de la Seguretat Social, als quals s'insta a actualitzar els contractes dels seus empleats basant-se el salari mínim interprofessional del 2021.
Des de l'última modificació, el SMI a Espanya es troba en 950 euros mensuals en 14 pagues (1.108,33 en 12 pagues). A partir d'ara, les treballadores han de percebre com a mínim aquesta quantitat a jornada completa. A més, s'hauran d'abonar les cotitzacions a la Seguretat Social que ascendeixen a 300 euros mensuals.
Instruccions de la Seguretat Social
El Govern ha donat de temps fins al 31 de març per regularitzar la situació d'aquestes treballadores, i si no ho fan, s'enfronten a multes d'entre 6.250 i 190.000 euros. Amb aquesta campanya es vol posar fi a la situació irregular d'aquest sector vulnerable, la majoria dones i immigrants.
Unes 400.000 treballadores de la llar estan registrades a la Seguretat Social, però el sector compta amb molta economia submergida per la dificultat de realitzar inspeccions. Ara, la intenció del Govern de capgirar a la situació es complica per les dificultats del procés administratiu.
El tràmit està resultant més complex del que s'esperava per a les llars que volen posar-se al dia. Amb la carta de la Seguretat Social, reben instruccions per a aquells que disposen de mitjans d'identificació electrònica. Els que no en tenen, poden accedir al formulari a través d'un codi QR i un enllaç.
Tot i això, els que l'han aconseguit reconeixen que és un sistema complex, fins i tot, per als que estan familiaritzats amb els tràmits de la Seguretat Social. N'hi ha que ni amb el manual són incapaços de fer-ho i es troben amb el problema de contactar amb les oficines estatals en temps de pandèmia: els canals de comunicació estan col·lapsats. Un dels contractants adverteix: «Per a la gent no habituada, serà impossible».
Procediment molt complicat
Molts empresaris que van rebre la carta del ministeri de Treball no troben la manera de tramitar l'actualització del contracte. Alguns es queixen que, quan han aconseguit descarregar els formularis i omplir-los, no els poden regularitzar: «Poso el meu codi de compte de cotització i les dades de la data d'alta i el sistema em diu que no hi ha ningú donat d'alta en aquesta data», explica una de les afectades.
Problemes com aquest es repeteixen en molts casos i això fa que l'augment de sou per a les treballadores de la llar perilli. A la tresoreria de la Seguretat Social reconeixen que el desconeixement dels tràmits digitals, especialment per a persones d'avançada edat, pot ser un problema a l'hora d'actualitzar les nòmines i les digitalitzacions.
L'altre dubte que queda obert és què passarà amb aquells contractants que no hagin pogut completar el tràmit al 31 de març. Els inspectors de treball donen per fet que, una vegada exhaurit el termini, s'iniciaran els tràmits per a la notificació d'infraccions. Des del departament ho admeten: «El procediment és molt complicat, per no dir impossible». I adverteixen que el problema vindrà quan s'acosti el final del termini i tots vulguin actualitzar-lo de cop.