Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans amb bitllets de 50 € davant d'un caixer

Augmenten els tipus d'interès: una mala notícia per als bancs i la ciutadania

La decisió posa en risc el creixement econòmic i l'ocupació a les portes d'una possible crisi financera

Després d'un respir breu, el Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada dels tipus d'interès. Des del juny de 2022 fins al març de 2023 el preu dels diners va pujar fins al 3,5 %. El terratrèmol mundial que va sacsejar els bancs va frenar l'augment, però ara, amb el temporal ja passat, hi ha hagut una nova pujada. 

Els tipus d'interès són un indicador que mesura literalment el preu dels diners i és el que paguem a un banc a canvi que ens presti diners. És molt important, perquè fixa la quota mensual de les hipoteques. Aquestes són més barates quan els tipus estan baixos, però s'encareixen quan augmenten.

La pujada dels tipus d'interès durant els darrers mesos ha duplicat i triplicat el preu de les hipoteques. A més a més, l'evolució dels tipus té un impacte crucial sobre el comportament de l'economia en general. La nova pujada és una mala notícia per a l'economia espanyola, per als bancs i també per a tots nosaltres.

La nova pujada dels tipus d'interès genera nerviosisme

Aquest dijous els tipus d'interès han pujat un 0,25% i ara els tipus se situen al 3,75%. Es tracta d'una pujada més moderada que les anteriors. Es compleixen així les previsions dels experts, que van anunciar que els tipus arribarien fins al 4 % i fins i tot més aquest 2023. L'increment respon a una estratègia del BCE per frenar la inflació.

En apujar els tipus d'interès, s'encareix el preu dels diners i dels préstecs, és a dir, s'ofega l'economia. Fent això, el BCE pretén frenar el consum, estrangular les empreses i lligar els governs. Així es modera la pujada dels preus i es posa fre a la inflació creixent. Ara bé, la decisió té certs riscos: pot desencadenar una recessió econòmica i augmentar l'atur. A més, els ajustaments monetaris són benzina per al foc de la crisi en què es troba el sector bancari. Els canvis monetaris bruscos amenacen seriosament l'estabilitat financera.

1. Per què és dolent per a la ciutadania

La conseqüència immediata de l'augment dels tipus és una caiguda brusca de la demanda de préstecs. És a dir, la ciutadania ja no contracta hipoteques per comprar habitatges i les empreses no demanen crèdits. De fet, els bancs fa temps que endureixen les condicions per a la concessió de préstecs.

Imatge d'una pila de monedes
El BCE fa passar la política monetària per l'adreçador. | GETTY IMAGES

Aquesta nova pujada perjudicarà greument el consum de les famílies i frenarà el creixement econòmic general. La inflació s'està moderant, però a un ritme encara massa lent. Els preus continuen estant molt alts, mentre que la ciutadania perd poder adquisitiu i no es generen nous llocs de treball.

L'atur és una de les grans amenaces d'aquesta nova pujada, que refredarà l'economia i copejarà la liquiditat empresarial. En definitiva, les empreses s'ho pensaran dues vegades abans de demanar préstecs per invertir o contractar més treballadors. Fins i tot, es poden plantejar nous ajustaments de plantilla davant l'agreujament de la situació econòmica.

2. Per què és dolent per al govern espanyol

El govern espanyol assumeix que hi haurà una forta caiguda del producte interior brut (PIB) fins a 2026. A més a més, l'encariment dels tipus farà que augmenti la despesa pública en interessos del deute fins al màxim de 2013. Això impedirà a curt termini complir els objectius de reducció del dèficit.

El que sosté de moment a l'economia espanyola és el sector serveis (molt dependent del turisme), la fortalesa del mercat laboral i les mesures de xoc. Tanmateix, l'estabilitat és molt fràgil i es pot ensorrar amb aquesta nova sacsejada. La nova pujada pot disparar l'atur i augmentar el deute públic.

Mans comptant bitllets
L'augment dels tipus d'interès encareix molt el preu dels diners. | Freepik

La bona notícia per al govern espanyol és que les exportacions i les inversions han donat fortalesa a l'economia del país. Això vol dir que l'economia espanyola guanya múscul per als temps turbulents que venen ara.

3. Per què és dolent per als bancs

«No hi ha estabilitat dels preus sense estabilitat financera», adverteix el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, al BCE. Els bancs espanyols temen que aquesta nova pujada desestabilitzi encara més la situació financera actual, amb una crisi de credibilitat pel mig.

L'augment dels tipus d'interès és una mesura temporal i excepcional per a un objectiu concret: reduir la inflació. Tot i això, té les seves conseqüències i una n'és que provoca un terratrèmol al sistema financer. Suposa un augment del risc per als bancs que fins i tot pot portar-los a la fallida.

Després de la fallida de Credit Suisse, els bancs espanyols es posen en guàrdia. Els experts ja no amaguen que ve una crisi financera que afectarà els bancs i la seva clientela. De moment, la caiguda dels bancs a la borsa ja mostra la pèrdua de confiança dels inversors en les entitats.