Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imartge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles

Augmenta l'alerta terrorista a Barcelona per Nadal: Mossos amb armes pel carrer

Patrullen per diversos punts de la ciutat

El passat dimarts 10 de novembre, es feia públic que els Mossos d'Esquadra han incrementat la vigilància antiterrorista a Catalunya davant del perill d'atemptat. La decisió es va prendre ara fa unes setmanes coincidint amb del judici als presumptes terroristes supervivents dels atemptats de Barcelona i Cambrils que es van produir el mes d'agost de 2017 i els atemptats de França i Viena.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'Inspector d'Informació de la Comissària General d'Informació dels Mossos assegurava que hi ha una probabilitat real que es pugui produir un atemptat a Catalunya: «Estem especialment atents en l'àmbit local. No hem d'oblidar que aquestes persones eren veïns de Ripoll i això té en aquells entorns unes conseqüències a tots els nivells, sobretot en la cohesió social. Cal estar atents». Doncs bé, els Mossos d'Esquadra han tornat a augmentar el nivell d'alerta terrorista a la ciutat de Barcelona ara que s'apropen les festes de Nadal.

Sense cap mena de dubte, a partir d'aquestes dates i malgrat la pandèmia els carrers i les places de la capital catalana s'ompliran de persones. Per aquest motiu, els informes interns de la policia catalana avisen de l'augment de perill d'un atemptat gihadista a Catalunya i han optat per augmentar la presència de patrulles policials armades en punts de gran presència de població.

Patrulles armades en els punts més transitats de la ciutat

Segons 'ElCaso', el programa operatiu específic (POE) ha activat patrulles d'agents de Seguretat Ciutadana i equips d'ordre públic en punts com el passeig de Gràcia i els carrers més comercials de la ciutat. D'altra banda, el citat mitjà assenyala que també s'han instal·lat patrulles fixes, fortament armades, en indrets com la plaça de la Catedral i a la Rambla. A més, a la Sagrada Família s'ha instal·lat dos equips de la Brigada Mòbil.

Les dues sinagogues de Barcelona també són un punt important de vigilància. Els dos centres de culte del judaisme de la capital catalana, situats al carrer de l'Avenir i al carrer de Montnegre, fa temps que reben la protecció d'agents dels Mossos d'Esquadra, però ara aquesta vigilància es farà amb argents armats amb subfusells HK UMP de 9 mm parabellum, els que tenen agents de Seguretat Ciutadana.

Finalment, també s'ha optat per protegir la policia, objectiu dels terroristes en diversos punts d'Europa. S'ha ordenat que els policies vigilin les portes de les comissaries, sobretot a la ciutat de Barcelona, i que facin la vigilància amb armes llargues. Així si hi ha un atac la resposta, asseguren, pot ser més efectiva.

«Un atemptat és probable a qualsevol lloc d'occident»

En declaracions a la 'Cadena Ser', l'inspector, que va voler mantenir l'anonimat, va assegurar que «un atemptat és probable a qualsevol lloc d'occident d'acord amb aquestes intencions, una altra qüestió és si hi ha la capacitat suficient per dur-los a terme. Després, una altra lògica d'un atemptat és que es produeix un efecte d'imitació, propaganda pel fet: un atemptat cerca causar víctimes però alhora obtenir repercussió mediàtica i estimular altres autors a actuar».

També explicava que aquest atemptat podria ser causat per un llop solitari, és a dir, per una persona sense el suport de cap gran organització com ara DAESH: «Hi ha major probabilitat d'atacs inspirats més que no pas dirigit per una organització que té un operatiu. Entenem que és així a partir de les anàlisis dels atemptats europeus que la gran majoria són per part de xarxes o actors solitaris que ho han fet de manera inspirada».

«Igual que tenim molt incorporat que en el cas d'un jove és un risc el consum de substàncies estupefaents o l'assetjament escolar, aquí hem d'acabar incorporant que existeix un risc que se sentin atrets per doctrines extremistes violentes», deia l'Inspector d'Informació. Malgrat tot, indicava que «els Mossos no hem notat un augment de seguiment de casos en el seguiment que fan a les xarxes» tot i el risc de radicalització durant la pandèmia a causa de passar més hores en contacte amb les xarxes socials.