Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de l'atenció en una de les UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Augmenten les persones mortes de mucormicosis després de curar-se de la Covid-19

L'Índia ha reportat gairebé 9.000 casos del mortal 'fong negre' en pacients que havien superat la Covid-19

La pandèmia de la Covid-19 segueix fent estralls arreu del planeta. És més, la variant índia del virus, que circula amb molta rapidesa, manté en suspens a tota la comunitat científica. Índia s'enfronta a una de les pitjors onades mundials del coronavirus, que acumula a un total de 300.000 morts en el territori. I per si no n'hi hagués prou, ara una nova epidèmia de mucormicosis, coneguda com a 'fong negre', s'apodera del país.


Es tracta d'una infecció micòtica, és a dir, provocada per un fong, que en general afecta i incideix en persones immunodeficients, com els pacients de diabetis o VIH. No obstant això, professionals especialitzats han observat que a l'Índia, pacients de coronavirus, sobretot aquells que han superat la malaltia, contrauen mucormicosis.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El professor K. Srinath Reddy, de la Fundació de Salut Pública de l'Índia, afirma que en aquest país asiàtic s'han utilitzat esteroides per tractar els pacients amb coronavirus, la qual cosa podria ser un dels motius d'aquesta nova epidèmia. Segons Reddy, la contaminació de l'aigua a les bombones d'oxigen, o en els humidificadors, també facilita que el fong entri en l'organisme i afecti ràpidament la salut del pacient.

Símptomes del 'fong negre'

S'està estudiant al detall aquest tipus d'infecció per poder detectar ràpidament la mucormicosis, ja que els símptomes de la infecció poden ser molt greus i, fins i tot, letals. D'altra banda, segons ha pogut informar la farmacèutica MSD, les taxes de mortalitat pel 'fong negre' són altes i el tractament moltes vegades no soluciona el problema.

Els símptomes més freqüents d'aquesta infecció són mal de cap, febre, cel·lulitis orbitària (infecció al voltant dels ulls), proptosis (ulls inflats) i rinorrea purulenta (degoteig nasal amb pus), tots ells provocats per les lesions necròtiques invasores al nas i al paladar. A més, poden aparèixer lesions negres a l'interior del nas o al paladar, i en poc temps es tornen més severes i perilloses.

D'altra banda, la ciutadania està molt preocupada perquè l'extensió progressiva de la necrosi a l'encèfal pot generar signes de trombosi, convulsions, afàsia o hemiplegia.

Existeixen altres tipus de simptomatologies, en aquest cas, les referides al sistema respiratori, com tos, febre alta i dificultat per respirar. Cal destacar que el 'fong negre' pot afectar el sistema neurològic causant problemes en la visió, i al sistema digestiu provocant vòmits amb sang o de color fosc.

D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avalat l'efectivitat de les vacunes contra la pandèmia del coronavirus davant les noves soques, però recorda que «no hi ha risc zero», de manera que cal ser responsables amb les restriccions per contenir el virus i així frenar la seva expansió. A Espanya, Fernando Simón alerta de la variant 617.2 del coronavirus: «En uns dies serà la nostra preocupació»