La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, durant una intervenció al Congrés dels Diputats

Principi d'acord per prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre

El govern espanyol i els agents socials han desencallat les negociacions

Milers de treballadors respiren alleujats després que s'hagi arribat a un principi d'acord per desbloquejar la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre. Segons ha avançat aquest dimecres a la tarda la Cadena SER i ha confirmat el Ministeri de Seguretat Social, el govern espanyol i la CEOE han acostat posicions i han superat els esculls que bloquejaven el pacte. L'acord està encaminat i ara caldrà tancar-lo definitivament amb la resta d'agents socials. L'executiu de Pedro Sánchez preveu aprovar la pròrroga dels ERTO en un Consell de Ministres extraordinari aquest dijous a la tarda.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha felicitat per l'acord en un missatge a Twitter. «Hem assolit un preacord amb els agents socials per a la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre», ha escrit a la xarxa social. Segons Díaz, aquesta entesa és «un nou impuls, fruit de la perseverança en el diàleg social, que garanteix la protecció a les persones treballadores i empreses que més ho necessiten».

La CEOE, que ha aprovat la proposta del govern espanyol en un comitè Executiu extraordinari aquest dimecres, també ha valorat positivament l'acord. La patronal entén que la mesura «s'adequa a les necessitats de les empreses, especialment d'aquelles que estan en pitjor situació i tenen pitjors perspectives per als pròxims mesos». En aquest sentit, la CEOE considera que durant el període fins al 30 de setembre caldrà «polsar l'evolució de la pandèmia i de la crisi econòmica per prolongar o adoptar, si calen, noves mesures de suport».

«Els ERTO han permès salvar milions de llocs de treball»

Els sindicats també han mostrat la seva satisfacció per l'acord aconseguit. Així, el secretari general d'UGT, Pepe Àlvarez, ha afirmat que l'acord és una «gran notícia per a centenars de milers de treballadors i moltes empreses que veuen garantit el seu futur de manera immediata». Álvarez ha dit que la proposta dona cobertura als treballadors fixes discontinus, als que estan en ERTO i als que estan desocupats. «És una bona notícia que ha de donar pas a una recuperació econòmica que ve de la mà de la vacuna i que ens permetrà recuperar l'activitat i els llocs de treball», ha afegit.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, també s'ha felicitat per l'acord. «Els ERTO han estat l'eina que ha permès salvar milions de llocs de treball en aquesta pandèmia i ens acompanyaran com a mínim fins que es consolidi el procés de vacunació», ha assenyalat. Segons Sordo, ha estat un acord «difícil» que es podria haver assolit sense tantes exoneracions a les empreses, però que «en tot cas és una magnífica notícia que per primera vegada la caiguda de l'economia no s'hagi traduït en una caiguda superior de l'ocupació».

Cinquè acord entre el govern espanyol i els agents socials

En una nota de premsa posterior difosa pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, s'explicita que el preacord permet prorrogar l'aplicació de les mesures de seguretat adoptades al principi de la crisi sanitària i les mesures extraordinàries en matèria d'exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social de les empreses. També prorroga les mesures extraordinàries en matèria de protecció per desocupació i totes les mesures complementàries de protecció necessàries per garantir l'estabilitat en l'ocupació.

Així, mantindran la vigència les mesures relacionades amb extincions i acomiadaments, la interrupció del còmput dels contractes temporals, la salvaguarda de l'ocupació i els límits relacionats amb el repartiment de dividends i transparència fiscal i l'ús d'hores extraordinàries i noves externalitzacions.