Muntatge d'una benzinera i la cara de Gonzalo Bernardos

Si tens cotxe, t'interessa: l'auguri de Gonzalo Bernardos sobre la gasolina

L'economista revela què passarà amb el preu dels combustibles

Gonzalo Bernardos s'ha pronunciat recentment sobre una de les qüestions que més preocupen els conductors. El preu dels combustibles continua creixent i acumula diverses setmanes consecutives a l'alça. L'economista s'atreveix a avançar fins quan aquesta tendència es mantindrà.

Com calia preveure, l'estiu és una època propícia perquè els carburants repuntin. Hi ha una demanda més gran de gasolina i dièsel per part dels usuaris en multiplicar-se els desplaçaments en aquest període. Cosa del que treuen profit tant les estacions de servei com les petrolieres.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Omplir el dipòsit cada cop resulta més car. L'increment del darrer mes i mig torna a deixar els combustibles a les portes dels 2 euros. Els experts ja havien avançat que s'arribaria a aquesta situació després d'un període de respir, on semblava que els preus s'havien estabilitzat.

El cost de la gasolina s'ha encarit un 6,28%, mentre que el gasoil ho va fer un 10,3%. Acumula la sisena setmana seguida de pujada, amb uns preus més alts en comparació dels de 2022.

Muntatge amb diversos cotxes aparcats en bateria i una mà subjectant un sortidor d'una benzinera
Els combustibles porten sis setmanes consecutives encarint-se | Getty Images, Sorapong's Images

Gonzalo Bernardos n'ha ofert la valoració al respecte. Sosté que l'increment dels carburants encara es mantindrà durant un temps, possiblement mesos. En qualsevol cas, es mostra optimista i defineix la situació actual de més favorable respecte a l'any passat.

Quant de temps s'allargarà la pujada dels carburants

La tendència ascendent s'allargarà «fins que s'acabi l'estiu», ha indicat l'economista en una entrevista a 'Más vale tarde', de La Sexta . Ha explicat que «els perills que hi havia fa un any que el preu del petroli fos a l'alça eren molts més grans que ara». Al seu moment «podia haver-hi un desproveïment i ara és el contrari».

Sosté que actualment existeix «un excés d'oferta, per continuar tenint preus similars o més baixos» que el 2022. De fet, l'OPEP «ha hagut de fer tres reduccions a l'oferta». Es mostra esperançat i confia que el cost dels combustibles s'estabilitzi com més aviat millor.

«Jo estaria tranquil», indica sobre això. És més que probable que tot torni a la normalitat un cop arribem al mes de setembre o octubre. Gonzalo Bernardos augura que el preu de la gasolina i el dièsel no pujarà «estratosfèricament». Segons la seva opinió, «fins que no s'acabi l'estiu no s'acaba la tempesta».

La situació política afecta aquests increments?

Més d'un es pot preguntar si la situació d'inestabilitat actual que travessa el país pot afectar el cost dels combustibles. Encara estem pendents que es formi govern a Espanya i hi ha la possibilitat que hi hagi una nova convocatòria d'eleccions.

En la intervenció a la televisió, l'expert en economia va assegurar que això no ha d'influir en l'augment dels preus. Afirma que «el que importa és que hi hagi un Govern , i aquest Govern sigui sostenible el temps més gran possible».

Gonzalo Bernardos intervenint al programa de La Sexta Noche
Bernardos és optimista respecte a l'estabilització del preu dels carburants | La Sexta

Gonzalo Bernardos apunta que «més estabilitat política i econòmica existeix. Més les empreses poden confiar a Espanya, en un projecte que realitza el Govern i millor ens va a tots».

En qualsevol cas, tampoc no es mostra gaire optimista pel que fa a la formació de l'Executiu. Incideix que «les matemàtiques fan difícil formar i que duri un temps».

La benzina costa el mateix que quan hi havia bonificació

Durant la darrera setmana el repunt de la gasolina va ser de 0,71%. Es va situar de mitjana a 1,692 euros per litre. Es tracta del valor més elevat des del novembre de l'any passat. Aleshores, encara estava vigent el descompte de 20 cèntims de l'Estat.

Això vol dir que aquest combustible ja costa el mateix que quan s'aplicava la bonificació. Tot fa indicar que caldrà esperar un temps fins que es freni aquesta pujada.