Treure's el carnet de conduir a Catalunya sempre ha estat un fet bastant turbulent, ja que les cues per poder fer l'examen es fan, en moltes ocasions, interminables, i el que pot semblar fàcil acaba sent un malson per molta gent. Si aquests entrebancs ja existien abans de la pandèmia, ja podem imaginar com deu ser la situació després que el món quedés aturat durant tres mesos: pràcticament paralitzada.
Les autoescoles denuncien una situació límit per als alumnes: una vegada s'ha aprovat l'examen teòric, poden passar entre tres i quatre mesos fins que es pot fer la prova pràctica, segons ha declarat el president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya (FAC), Raül Viladrich, a 'RAC 1'.
Molta menys capacitat que altres comunitats autònomes
Aquesta situació es deu al fet que «les autoescoles no tenim capacitat d'examen», segons Valdrich. A més, es queixa que la situació a Catalunya és molt diferent d'altres comunitats autònomes, i a més els genera un greuge molt important.
«Una autoescola de les Terres de l'Ebre té una bossa de 64 alumnes en llista d'espera i se li assignen 60 minuts en un cicle d'exàmens. Això vol dir que només es podran examinar dos joves. En canvi, al País Valencià, al nord de Castelló, a només 15 quilòmetres, amb una mateixa bossa de 64 alumnes, la DGT dona 480 minuts d'examen», denuncia així el president de la FAC la deixadesa en la qual es troba Catalunya per part de la DGT.
A més, Viladrich ha volgut atribuir el col·lapse que pateixen les autoescoles a la mancança de personal administratiu i d'examinadors de la DGT a la nostra comunitat autònoma, i que aquesta situació ja fa anys que s'acumula, fins a arribar a la saturació actual.
Promeses que no s'han complert després de la pandèmia
«Les autoescoles estem emprenyades i decebudes amb la DGT. Ens havien promès un pla de xoc i que en la fase 2 podríem reprendre l'activitat, però la DGT no havia fet els deures i continuava amb poc personal administratiu i examinador a les quatre demarcacions catalanes. Ha portat al col·lapse absolut».
Segons Raül Viladrich, des de la DGT es va proposar un pla de xoc després de l'estat d'alarma, el qual no s'ha realitzat. «Ens van proposar un pla de xoc. Ens van dir que excepcionalment a l'agost podríem examinar, que farien hores extres, que la capacitat dels examinadors seria de 12 alumnes al dia — en lloc de 10 — i que dotarien d'examinadors itinerants per poder alliberar tots els alumnes que hi ha acumulats. Aquests grans titulars són una estafa. La DGT treballa a l'agost però els examinadors legítimament fan vacances i només n'estan treballant la meitat».