Una dona netejant una taula a la terrassa d'un local de la ciutat de Lleó

Els autònoms tenen fins el dilluns a les 15 hores per registrar-se per a les noves ajudes

Es tracta de la partida de diners més gran que s'ha obert fins al moment

Ja fa setmanes de la desastrosa i polèmica gestió de les ajudes als autònoms. Pàgina web saturada, milers d'empresaris sense rebre subvenció... Un seguit d'errors per part del Govern que va provocar una pluja de crítiques i la destitució de la majoria de la cúpula del Departament de Treball. 

Ara, després d'aquest caos, arriben noves notícies i noves ajudes. La Generalitat ja està preparant una nova tanda d'ajudes de 2.000 euros per a cada autònom, la qual s'espera que s'activi en els pròxims dies. A més, i segons assegurava Meritxell Budó, arribaria als sol·licitants abans que finalitzi l'any. 

Aquesta nova prestació, tal com publica el diari 'Ara', es proporcionarà a tots els autònoms que s'hagin inscrit al registre, el qual es va obrir el passat dilluns i que es tancarà el pròxim dia 7 de desembre a les 15 hores i, a banda, tots hauran de complir els requisits que es demanen — tenir el domicili fiscal a Catalunya; estar donat d'alta al RETA o a una mútua des d'abans de l'1 d'octubre d'aquest any; el rendiment de l'activitat del sol·licitant en els tres primers trimestres del 2020 no pot superar els 13.125 euros; han de tenir una base imposable en l'últim exercici d'un màxim de 35.000 euros —. 

Aquest és un fet una mica alarmant, ja que només optaran a les ajudes tots aquells que s'hagin registrat, i el termini finalitza el pròxim dilluns, un aspecte que moltes persones ja han alarmat a través de les xarxes socials perquè tots aquells que no ho sàpiguen se'n facin ressò. 

100.000 autònoms se'n beneficiaran

Des del Govern s'espera que siguin un total de 100.000 els treballadors autònoms els quals demanaran aquesta ajuda, així seran uns 200 milions d'euros els quals es destinaran en aquesta nova partida d'ajudes. En els últims dies encara no s'ha arribat a aquesta xifra esperada, però es preveu que s'assoleixi en les pròximes hores. Segons el mitjà citat, si se superessin els 100.000 demandants, podria ser que la partida final variés, afectant així la quantitat final que arribaria als autònoms.

D'altra banda, fonts del Govern asseguren que han d'estudiar tots els recursos disponibles per si s'han de convocar altres convocatòries, ja que sempre han assegurat que les prestacions «seran sostingudes en el temps» fins que s'acabin les restriccions a causa de la covid i la situació es torni a normalitzar. 

La partida més important durant la pandèmia

Aquesta pròxima partida serà la més important que s'ha creat en aquesta crisi causada per la pandèmia de la Covid, ja que el Govern preveu concedir uns 200.000 euros en ajudes, una xifra rècord. En les anteriors partides es van destinar quantitats de diners molt més petites. 

En la primera, la qual es va activar al mes d'abril, era de 7,5 milions d'euros, i s'assignaven un màxim de 2.000 euros per autònom. Aquesta primera ajuda va ser criticada, ja que els autònoms asseguraven que era molt restrictiva. Finalment, es van assignar ajudes per a un total de 8.869 autònoms, amb una mitjana de 900 euros repartits. 

En la segona, la qual va ser d'un total de 20 milions d'euros, només 10.000 autònoms dels 100.000 que complien els requisits van poder accedir-hi, ja que es van exhaurir en només tres hores.