Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un vehicle passant pel costat d'un cartell que indica que accedeix a una zona de restricció sanitària

La mobilitat entre setmana torna a ser com abans de les restriccions

La limitació de la mobilitat és un aspecte clau per aturar la transmissió del virus

Gràfic que mostra el nivell de mobilitat i els ciutadans que no es mouen a Catalunya entre l'octubre i el novembre
Gràfic que mostra el nivell de mobilitat i els ciutadans que no es mouen a Catalunya entre l'octubre i el novembre | Nació Digital

S'apropen les festes de Nadal, i hi ha una gran tensió creixent sobre què és el que passarà en aquestes dates i, sobretot, quines seran les seves conseqüències. Tothom vol reunir-se amb els seus familiars, però alhora ningú vol acceptar el desencadenant que pot haver-hi per dur a terme tal irresponsabilitat. Tot i això, el Govern vol afanyar-se per arribar a aquestes dates tan assenyalades de la millor manera possible, però sembla que així només fan que posar encara més la pota. 

Segons publica el mitjà digital 'Nació Digital' recollint les dades de 'Facebook Data for Good', la mobilitat que es registra entre setmana ha assolit punts com els previs al 12 d'octubre, abans de les restriccions d'aquesta segona onada. Aquest fet podria tenir un impacte que encara no s'hauria arribat a reflectir en els indicadors sanitaris, segons el mitjà citat. 

'Facebook Data for Good' ha analitzat totes aquelles vegades que les persones es desplaçaven més de 500 metres. D'aquesta manera, pot comparar les dades de mobilitat amb les que es van registrar des del mes de febrer i, alhora, calcular quins contactes es tenen i en quins espais. 

Mobilitat actual del 92,1% dels ciutadans

Segons els gràfics recollits pel mitjà digital citat anteriorment, només a partir de la limitació de moviment perimetral municipal els caps de setmana a partir de l'octubre va permetre una reducció dràstica dels desplaçaments. En els dies entre setmana sí que es va notar una davallada al principi: del 90% es va situar al 85%. Tot i això, ara mateix la xifra que es registra actualment causa preocupació: el dilluns passat es va arribar a registrar un 92,1%, un percentatge gairebé igual del registrat un dia laborable a principis d'octubre, abans de les restriccions. 

Segons l'expert investigador Enric Alvarez, coordinador dels estudis de mobilitat i letalitat de Biocom-SC, aquest preocupant augment s'ha donat, sobretot, en la província de Barcelona. Tot i això, assegura que el registre ha estat molt similar a Tarragona i a Girona, estant la província de Lleida en la qual menys canvi hauria presentat en les últimes setmanes. 

Obligar a teletreballar, un aspecte clau

Sigui de la manera que sigui, les restriccions imposades per les autoritats en aquesta segona onada no han tingut un impacte notable en la mobilitat, almenys en els dies laborables. Alvarez lamenta en aquest sentit que, a diferència de la primera onada, el govern espanyol no hagi fet obligatori el teletreball: «Si obres la restauració, però augmenta el teletreball, no creixen els viatges, es compensa». Segons l'expert, seria una mesura sense gairebé impacte econòmic i que ajudaria a combatre la pandèmia

Per tenir una referència i poder comparar, durant la primera onada, els nivells de mobilitat en dies laborables van arribar a disminuir molt: en plena onada als mesos de març i abril, la mobilitat va arribar a baixar fins al 30%. A més, l'augment d'aquesta va ser molt progressiu: en concret, fins a principis del mes de juliol no es van recuperar les dades tan altes que hi havia abans de la pandèmia. Des de llavors, no ha tornat a disminuir tant.