Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional

Les autoritats adverteixen de l'última estafa telefònica: et treuen tots els diners

La xarxa d'estafadors ha centrat els seus esforços a captar gent gran, la més vulnerable

En un operatiu recent, les autoritats d'Espanya i Portugal van aconseguir desmantellar una xarxa d'estafa telefònica que havia defraudat gent gran per una suma total de 2,5 milions d'euros.

Aquest cas ha generat una gran preocupació i ha posat en alerta la població sobre els perills de les estafes telefòniques. Especialment, sobre aquelles adreçades a la gent gran.

Aquesta és l'estafa de què avisen les autoritats

L'operació, que va ser duta a terme de manera conjunta per les forces de seguretat dels dos països, va resultar en la detenció de diversos individus implicats a la xarxa d'estafa.

Una dona gran escrivint al seu telèfon mòbil amb les ulleres posades
Els estafadors es feien passar per empleats del banc | Getty Images

Els estafadors utilitzaven tècniques d'enginyeria social, com ara el vishing, per enganyar les víctimes. A la trucada es feien passar per empleats del banc. D'aquesta manera, aconseguien obtenir informació personal i financera dels ancians, que després desposseïen dels seus estalvis.

La desarticulació d'aquesta xarxa d'estafa telefònica és un pas important en la lluita contra el frau. Tot i això, també és un recordatori que tots hem d'estar vigilants.

Així robaven els estafadors a les víctimes

El modus operandi de la xarxa d'estafa era meticulós i ben organitzat. Després, la segona part consistia que un tècnic visités el domicili. Es feia passar per un treballador del banc o per un policia.

Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia
Els delinqüents anaven al domicili suplantant fins i tot la policia | Getty Images, Europa Press

L'estafador enganyava la víctima perquè li donés la targeta. També li demanava les joies per portar-les a un lloc segur. Així van aconseguir aquest enorme botí.

Les estafes telefòniques són una amenaça real i constant. Per aquest motiu, és responsabilitat de tots protegir-nos i protegir els nostres éssers estimats, especialment els més vulnerables.

Recomanacions de la Policia per no caure en aquestes estafes

Per evitar caure en una estafa telefònica, és fonamental seguir algunes recomanacions bàsiques. En primer lloc, mai no s'ha de proporcionar informació personal o financera a desconeguts per telèfon. Les institucions bancàries i governamentals mai no sol·liciten aquest tipus de dades a través de trucades telefòniques.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
És important ignorar aquestes trucades i no seguir el joc dels estafadors | Getty Images, Monkey Business Images

En cas de rebre una trucada sospitosa, és important penjar immediatament. Després, contacteu directament amb l'entitat en qüestió per verificar l'autenticitat de la trucada.

A més, és recomanable estar atents a senyals d'alerta, com ara trucades insistents o missatges que generin urgència. Els estafadors solen utilitzar tàctiques de pressió perquè les víctimes actuïn ràpidament sense pensar-hi. Mantenir la calma i no cedir davant de la pressió és clau per evitar ser víctima d'una estafa.