Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un policia nacional d'esquena amb una clau en un pany

Les autoritats alerten d'una estafa nova: demanen les claus de casa teva

Els estafadors utilitzen el servei de teleassistència per intentar enganyar les víctimes, persones vulnerables

A Navarra, s'ha detectat una nova modalitat d'estafa que genera preocupació entre la població, especialment entre els més vulnerables. A més, és fàcil que s'estengui aviat per tot Espanya.

Aquesta estafa utilitza el servei de teleassistència com a esquer per enganyar les persones i obtenir diners i les claus dels seus habitatges. Conèixer tots els detalls és de vital importància perquè puguis estar alerta i protegir-te d'aquest frau.

En què consisteix l'estafa de què avisen les autoritats

Aquesta nova estafa està causant una gran preocupació pel seu modus operandi. Els estafadors es fan passar per empleats de serveis de teleassistència, un sistema que ofereix ajuda a persones grans o amb necessitats especials.

Clau amb un clauer d'una casa sobre diversos bitllets i factures
Els estafadors demanen diners i fins i tot les claus per instal·lar el dispositiu | Getty Images

Aquests delinqüents contacten amb les víctimes, generalment gent gran, i els informen que necessiten actualitzar o revisar el seu equip de teleassistència. Tot i això, l'estafa es dona quan demanen fer-ho a canvi d'un import. De vegades, demanen fins i tot la cessió de les claus.

Els estafadors sol·liciten una quantitat de diners per fer la suposada actualització de l'equip. Per això cal insistir que aquest és un servei gratuït pel qual l'usuari no ha de pagar res.

Conseqüències d'aquesta estafa i com protegir-vos

Les conseqüències d'aquesta estafa poden ser devastadores. No només es perden els diners entregats als estafadors, sinó que també es posa en risc la seguretat de la llar.

Muntatge de les mans d'una persona gran amb les d'una jove i un taulell amb diners
L'estafa és molt perillosa per a la gent gran | Getty Images

En tenir les claus, els delinqüents poden accedir a l'habitatge en qualsevol moment, cosa que augmenta el risc de robatoris i altres delictes. Per evitar caure en aquesta estafa, és important estar atent a certs detalls:

  • Verificació d'identitat: verifica sempre la identitat de la persona que et contacta. Els serveis de teleassistència legítims no sol·licitaran diners ni claus de l'habitatge sense avís previ i sense una identificació adequada.
  • Trucades inesperades: desconfia de les trucades inesperades que et demanin diners o accés a casa teva. Els serveis oficials solen programar visites amb antelació i mitjançant canals oficials.
  • Consulta amb el proveïdor: si tens dubtes, contacta directament amb el proveïdor de teleassistència per confirmar si realment necessiten realitzar alguna actualització o revisió.
  • No lliuris diners ni claus: mai lliuris diners ni les claus del teu habitatge a desconeguts. Els serveis de teleassistència no requereixen aquests elements per funcionar correctament.
  • Informa els teus éssers estimats: assegura't que els teus familiars i amics, especialment els grans, estiguin informats sobre aquesta estafa. La prevenció és la millor eina per evitar ser víctima d'aquests fraus.
  • Denúncia: si sospites que has estat contactat per estafadors, denuncia immediatament les autoritats. Això ajudarà a prevenir que altres persones caiguin al mateix parany.