Fa uns dies que el Regne Unit ve alertant sobre l'aparició d'una nova mutació del coronavirus que ha produït una soca que es considera molt més contagiosa i que estaria darrere del gran increment de casos a les illes. El temor al fet que s'estengui ha portat a una gran part de països europeus a tancar el seu trànsit aeri o les seves connexions amb el país britànic.
Malgrat això, el gran moviment de viatgers que continua havent-hi, malgrat les limitacions actuals en el turisme internacional, ja hauria produït els primers casos fora de les zones més afectades, arribant molt a prop d'Espanya. En aquest sentit, un portaveu del primer ministre britànic, Boris Johnson, ha explicat que ja s'ha detectat aquesta nova soca de la Covid a Gibraltar.
Hi hauria almenys un cas confirmat a la ciutat del Penyal, és a dir, que aquesta nova mutació estaria ja a les portes de les nostres fronteres. No s'ha confirmat quan hauria arribat aquest contagiat i si ha necessitat ser hospitalitzat.
La nueva cepa del Covid ya está en Gibraltar, según un portavoz de Boris. https://t.co/ZVYW5Kps4b
— Matthew Bennett (@matthewbennett) December 21, 2020
Aquest mateix portaveu hauria anunciat que s'han detectat casos d'aquesta mutació del coronavirus en altres països com Dinamarca o Austràlia. De moment a Espanya, l'última informació sobre la seva possible presència és la que ha donat directament el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que insisteix que «no hi ha constància» de la seva presència al nostre país. Encara que és cert que hi ha experts que donen per fet que aquest nou cep ja ha entrat al nostre país i exigeixen mesures.
Vols continus entre Regne Unit i Gibraltar
Mentre es produïa aquesta notícia, cal recordar que en cap moment les connexions entre els aeroports britànics i els del penyal han estat aturats. No era difícil de trobar multitud de vols que arribaven des de les principals ciutats d'Anglaterra i Escòcia que aterraven en l'aeroport gibraltareny.
Contrastava aquesta imatge amb el que s'ha anat produint en les últimes hores en els diferents països europeus. En un degoteig constant, els països del continent han anat tancant els seus aeroports i els seus ports als avions i vaixells vinguts des de les illes. També les connexions ferroviàries de l'Eurostat que hi ha amb el nord de França i Bèlgica.
Com dèiem Bèlgica, Itàlia, Portugal, Alemanya, Àustria, Polònia o Països Baixos ja havien optat per prendre aquesta decisió de manera unilateral sense esperar al que decidís de manera conjunta els membres de la Unió Europea.
Espanya se suma malgrat les reticències inicials
Malgrat ser una destinació habitual per a molts britànics, que tenen una segona residència o decideixen fer turisme al nostre país durant les festes nadalenques, el govern d'Espanya ha estat dels últims a sumar-se al tancament de les connexions aèries amb el Regne Unit.
I és que encara que diverses comunitats com Madrid, Catalunya o País Basc ja demanaven aquesta mesura urgent, l'executiu central no estava per la labor. La mateixa vicepresidenta primera, Carmen Calvo, feia avui una crida a la tranquil·litat, ja que Espanya «porta protegida molt de temps» davant possibles contagis importats, ja que exigeix una PCR negativa a qui arriba al país encara que no sigui des d'una zona de risc.
Calvo comentava que el nostre és «el segon país que fa més anàlisi de les soques possibles d'aquest virus». A més, insistia que també és el que «amb més rigor demana PCR per a entrar per la frontera». Cal recordar que el ministeri actualitza de manera quinzenal els països que considera de risc i des dels quals no es pot volar a Espanya. Malgrat l'evolució d'aquesta soca, en ells no està inclòs el Regne Unit.