Desenes de cotxes circulant per la C-58 a l'alçada de l'enllaç amb l'AP-7 en un dia amb sol

Totes les autovies i autopistes d'Espanya seran de pagament

Es tracta d'una proposta iniciada per Brussel·les per a proposar un model de finançament sostenible per a aquesta mena d'infraestructures

Diàriament són milers els conductors que fan ús de les carreteres espanyoles, sigui per motius laborals o bé per oci. Quelcom que, inevitablement, fa que cada dia aquest fet es converteixi més en un luxe. Amb el preu dels hidrocarburs derivats del petroli a l'alça i un mercat en plena transició tecnològica, la majoria d'espanyols hauran d'afrontar un nou pagament en el seu viatge. Una retallada o impost que s'aplicarà a aquells que transitin per autovies i autopistes.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Sí, sembla una broma, però és una mesura que fa temps que es valora des de l'Executiu central, i és que si bé la majoria són de lliure circulació i es troben amortitzades —en el cas de les autopistes—, la veritat és que és una mesura recaptatòria més. Aquest projecte, segons estudien les autoritats, permetrà l'ús correcte de les despeses relatives a les vies. No és una mesura que es dugui a terme únicament en aquest territori, sinó que ocorrerà en tots els països europeus.

Segons asseguren els membres del govern aquesta mesura, es duu a terme a través d'una proposta iniciada per Brussel·les per a proposar un model de finançament sostenible per a aquesta mena d'infraestructures, que, segons asseguren, són el fons de milers de milions d'euros anualment. Si bé és cert que són també milers els conductors que les utilitzen diàriament, la veritat és que no totes reben el mateix tipus de bagatge automobilístic, i per tant no es tracta del mateix desgast.

És una pregunta que encara no té resposta, com tampoc s'ha publicat de manera directa la quantia que ofereix aquest tipus de manteniment. El que sí que es coneix són els motius que porten al territori europeu a sol·licitar als països membres que es facin responsables de les infraestructures, ja que resulta comú observar al costat d'aquestes vies cartells que anuncien el seu finançament per part d'aquests fons.

El refugi que busca l'organització europea és que, a causa dels ingressos econòmics que percebran els països per la pandèmia, existeix encara més si cap, una altra raó per a sol·licitar als països que inverteixin aquests fluxos de capital directament en els sectors productius i, que d'aquesta manera, busquin altres mètodes per a sostenir infraestructures. Aquest pla forma part d'una condició indispensable perquè Espanya pugui redistribuir els 70.000 milions d'euros que esperen les arques públiques.

El govern espera que tots els conductors de trànsit habitual paguin una certa quantia per l'ús de les xarxes de ràpida circulació, siguin ciutadans espanyols, o estrangers que es troben de visita al nostre país. L'abonament es realitzarà de manera semblant als peatges, és a dir per quilòmetre recorregut.

Qui se'n lliura?

La mesura no pretén ser vinculant a tots aquells que facin ús de les carreteres, sinó més aviat a aquells que ho facin de manera esporàdica. Per aquesta raó, es planteja deixar fora de la mesura a les persones que utilitzin aquest tipus de carreteres de manera diària, per exemple transportistes o autobusos. També aquells que visquin a una distància llarga del seu lloc laboral, i hagin d'emprar la via de transport cada dia.

Les comissions aplicades a aquest cobrament necessiten encara una certa valoració per a determinar quant serà el metratge per quilòmetre recorregut, o si algunes vies disposaran d'un preu o un altre a causa d'ús.