Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una maqueta d´una casa en miniatura al costat d´unes claus en una taula

Els avals a les hipoteques del govern espanyol: el gran problema que no expliquen

El Banc d'Espanya qüestiona els avals del govern espanyol a les hipoteques

El Banc d'Espanya ha publicat un informe en què qüestiona l'efectivitat dels avals del govern espanyol a les hipoteques. En aquest informe alerta dels possibles efectes negatius de posar límits als lloguers al mercat de l'habitatge.

El director general d'Economia i Estadística de l'organisme, Ángel Gavilán, va expressar els seus dubtes sobre els avals públics a la compra d'habitatge. Va comparar el pla aprovat pel govern d'Espanya amb la línia de 100.000 milions en avals publicada durant la pandèmia. Recordem que aquest pla va ser aprovat perquè empreses i autònoms poguessin continuar finançant-se durant aquest transcurs de temps.

Gavilán ha expressat que «hem de pensar si estem davant d'un problema transitori o estructural i si les percepcions de risc són les adequades o no». La intenció de l'Executiu és que les llars puguin finançar amb aquest aval el 100 % de l'habitatge. D'aquesta manera, podran superar la barrera d'haver de pagar una entrada d'un habitatge de 40.000 € valorat en 200.000 €. Tot i això, aquells que es beneficiïn d'aquest aval hauran d'afrontar les quotes hipotecàries més altes.

Aposten per ampliar l'oferta pública

El Banc d'Espanya ha dibuixat una radiografia de la problemàtica que actualment travessa el mercat del lloguer espanyol. Segons aquesta anàlisi, és positiu que la llei posi el focus a l'increment de l'oferta d'habitatge de lloguer. Tot i això, han argumentat que els 183.000 habitatges per al lloguer social no seran suficients per acatar aquest problema.

PrPrimer pla de sis monedes de dos euros amuntegades sobre un bitllet
Segons el Banc d'Espanya, posar límits als lloguers pot provocar una pujada de preus. | Getty Images

En aquesta anàlisi del Banc d'Espanya, davant el fort desequilibri entre l'escassa oferta i una demanda molt més gran, el Govern hauria d'apostar per impulsar l'oferta privada del lloguer. El Banc d'Espanya recomana reforçar la seguretat jurídica i reduir la incertesa reguladora per aconseguir que més usuaris lloguin casa seva.

Altres opcions que proposen és aplicar incentius fiscals a les empreses perquè puguin oferir lloguers residencials per un preu més reduït. A més a més, suggereixen flexibilitzar la normativa urbanística local a les zones més complicades per construir un habitatge. Tot i això, aquesta anàlisi no recomana intervenir els preus del mercat. Això pot generar efectes no desitjats a mitjà termini, com ara la reducció de l'oferta d'habitatges de lloguer.

El Banc d'Espanya insisteix que no hi ha una fórmula concreta ni miraculosa per resoldre el problema de l'habitatge a Espanya i que cal abordar-lo des de diferents perspectives.

Una persona amb un paper i un boli i una maqueta duna casa en miniatura sobre una taula
Proposen aplicar incentius fiscals a les empreses per oferir lloguers més reduïts. | Getty Images

El mercat de l'habitatge cada cop més complicat

Els darrers anys el mercat està provocant que cada vegada sigui molt més difícil trobar un habitatge de lloguer. Aquesta anàlisi del Banc d'Espanya ha destacat que els preus del lloguer han pujat més d'un 20 % entre el 2105 i el 2021. Cal tenir en compte que l'any passat l'increment del preu del lloguer ha pujat fins a un 7,5 %.

En aquest escenari es troben cada cop més i més espanyols, sobretot joves. Tots s'han vist fora del mercat de compravenda, principalment a causa de la precarietat laboral i l'enduriment de l'accés al crèdit. Els bancs cada vegada són més exigents i els préstecs menys generosos que anys enrere, per la qual cosa l'única via és la del lloguer.

Tot plegat ha fet que augmenti la proporció de població en risc d'exclusió social. Si ho exemplifiquem amb dades, la meitat de les llars que viuen de lloguer ja està en risc de pobresa o d'exclusió social. Segons aquestes dades, la situació encara és més preocupant, ja que tenim la taxa més elevada de la Unió Europea.