El Ministeri de Sanitatha actualitzat les seves dades de contagis per coronavirus a Espanya i ha fet aflorar 20.000 casos que fins ara no s'estaven comptabilitzant, superant el total de 260.000 casos de coronavirus detectats.
Segons aquestes noves dades, que no compten amb la total confiança de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, els primers casos detectats a Espanya i també a Catalunya datarien de l'1 de gener del 2020, més d'un mes abans del primer cas oficial detectat a territori espanyol.
Així, dos casos a Madrid, un a Lleida i un a Tarragona serien els primers casos, amb data de l'1 de gener, mentre que un nou a Barcelona i un altre d'Andalusia se sumarien a la llista l'endemà.
El de Lleida seria el primer cas detectat a tot Catalunya, més de dos mesos abans del primer cas oficial de la demarcació, detectat el 10 de març en una dona de Castellserà que havia viatjat a Benidorm i que dies després va morir a l'hospital.
Segons aquestes dades, abans d'aquest primer cas oficial s'hi haurien detectat més casos a Lleida: el de l'1 de gener, un altre el 19 del mateix mes; un cas el 10 de febrer, un altre el dia 11, tres més el dia 13, un el dia 20 i un altre el dia 23. A més, a partir del 28 de febrer hi hauria hagut sempre un cas diari a la demarcació, sent el 18 de març el pitjor dia amb 99 casos positius confirmats.
Salut nega les dades i Fernando Simón les posa en dubte
El Departament de Salut, per la seva banda, ha negat la veracitat d'aquestes dades, parlant d'un «error de registre», i assegura que el primer cas detectat a Lleida va ser el del 10 de març i que no hi ha constància de casos detectats amb data anterior.
Fernando Simón, de fet, ha posat en dubte les dades, demanant paciència per a poder comprovar-les. Segons ha explicat el doctor, els nous casos que han aparegut a la web del ministeri s'han de mirar amb perspectiva, ja que encara s'han de depurar i podrien incloure errors.
Simón ha assenyalat que aquestes noves dades inclouen casos que no es poden «ubicar en el temps» i que compten amb «una diagnosi de probabilitat», és a dir, que no estan confirmats. És més, ha argumentat que han arribat a aparèixer casos del 2019 i fins i tot un de novembre de 1111, que finalment va ser depurat.
«Els del gener no sabem si és un error o no, s'està verificant. Ho he repetit: de les dades epidemiològiques de vigilància n'hem d'extreure molta informació, però són dades imperfectes, perquè són les que hi ha, no podem netejar-les en excés, ni corregir-les en excés, i hem de tenir molt de compte amb les denominades 'dades aberrants' que criden molt l'atenció. A mesura que es verifiqui veurem si aquests casos del gener desapareixen com va desaparèixer el del 1111», va explicar en roda de premsa.
A més, el doctor va demanar «molta cura a qui estigui fent anàlisis i que entenguin que estan dirigides a persones que gestionen aquestes variables amb habilitat, malgrat que siguin disponibles per a tothom».