Reunió entre el sindicat Unió de Pagesos i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà a Barcelona per parlar de la crisi de l'avellana, que afecta, sobretot, a Tarragona. La caiguda de la producció degut a causes climatològiques i la baixada dels preus afectarà de ple als pagesos tarragonins que ja fa uns dies que recullen. Segons Unió de Pagesos la Generalitat s'ha compromès a crear una taula de treball amb tècnics del Departament i representants del sector per abordar la situació. La primera reunió tindrà lloc a final de mes.
Reunió contra la crisi de l’avellana a Tarragona
Segons ha explicat el responsable nacional del sector de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos a TarragonaDigital, Rafael Español, la consellera ha vist amb bons ulls el decàleg de cinc propostes presentat pel sindicat per mirar de fer front a aquesta crisi que arrossega el sector any rere any. «Han entès el problema d'aquest any i veuen que els problemes s'arrosseguen des de fa anys», diu Español. Qui confia que aquesta voluntat de treballar conjuntament tirarà endavant. Assegura que la Generalitat aposta pel sector de l'avellana i que estan disposats a aplicar un pla de xoc durant 3 anys per ajudar als productors a sortir-se'n.
Ajuda complementària de 280€/ha
El sindicat vol que els pagesos rebin una ajuda complementaria a l'ajuda de superfície, de 280 euros per hectàrea que ja reben, durant tres anys. D'aquesta forma han exigit al govern català que defensi davant del Ministeri d'Agricultura aquesta iniciativa. També demanen l'adequació dels mòduls de l'IRPF per al 2018, i que s'ajornin les quotes de Seguretat Social per als agricultors professionals amb superfície d'avellaner per adversitat climàtica. Una mesura que també depèn del Ministeri i que Unió de Pagesos confia que la Generalitat defensarà. El sindicat té clar que el govern espanyol també ha de posar de la seva part fer front al problema.
Dijous que ve es durà a terme una reunió entre el sindicat i els pagesos de Tarragona a la Selva del Camp, on se'ls traslladarà tot allò que s'ha parlat a la reunió i on aquests podran dir la seva. Una postura que es podrà traslladar als responsables d'agricultura de la Generalitat en la pròxima trobada aquest mes de setembre. De moment Unió de Pagesos no es planteja dur a terme cap tipus de mobilització perquè confia en les paraules de la consellera i la voluntat del govern de fer front a aquesta crisi.
Caiguda de la producció i preus a la baixa
El sindicat avisava fa uns dies que la davallada de la producció de l'avellana podia arribar aquesta temporada al 60%. Un dels principals motius del descens té a veure amb les fortes ventades del mes de març. Al factor del vent se li sumen les pluges abundants d'aquestes últimes setmanes que estan podrint part de la collita. Tot plegat posa en perill la producció.
A més, però, la Llotja de Reus va alertar a principis d'aquest mes de la caiguda del preu. Uns preus que se situen per sota dels 1,64 euros la lliura, el preu al qual cotitza ara de mitjana la lliura d'avellanes a Itàlia. I en molts casos, assegura el sindicat, aquests preus no permet ni tan sols cobrir les despeses de producció.
La crisi de l’avellana afecta al Tarragonès, Baix Camp i Alt Camp
Només a Tarragona hi ha 9.000 hectàrees de producció d'avellana. Són el Tarragonès, el Baix Camp i l'Alt Camp les comarques que més producció aglutinen. Per entendre la importància d'aquest sector pel territori es pot comparar amb les xifres a Girona, on hi ha 1.000 hectàrees d'avellaners.
Tot i que la majoria de pagesos que es dediquen a aquesta varietat de fruita seca també tenen altres produccions, els professionals que es dediquen a l'avellana es troben en una situació molt complicada. El president de la D.O.P Avellana de Reus, Pere Guinovart, assegura que ens trobem davant d'una temporada «gairebé insalvable» i que la crisi del sector és «profunda». Diu, a més, que si l'administració pública i la indústria no aposten per l'avellana autòctona estem davant d'un sector a punt de desaparèixer.
Guinovart assegura en declaracions a TarragonDigital que els guanys no donen ni per cobrir els costos. «Els joves que s'han incorporat al sector i que han fet inversions tenen dificultats per pagar els crèdits», explica. La solució, diu, implica buscar un punt d'equilibri entre administració, indústria transformadora (qui compra als pagesos) i els productors per tirar endavant.
També es queixa que Turquia i Itàlia puguin mantenir preus i que Catalunya no ho faci. Per fer-ho, diu, cal posar-se d'acord amb la indústria. Una indústria que, per falta de producció i pel tema preus, cada vegada mira amb millors ulls el mercat exterior. «El que volem és que la indústria en aquests moments faci una aposta pel sector perquè no desaparegui», reivindica.
NOTÍCIES RELACIONADES:
La Llotja de Reus alerta d’una davallada del preu de l’avellana