Capses de medicaments

Avís de Sanitat sobre un tipus d'Ibuprofè venut en moltes farmàcies

Es tracta d'un dels fàrmacs que s'utilitza més

Sanitat ha llançat una alerta respecte a un tipus d'ibuprofè que es ven a moltes farmàcies espanyoles. L'Agència Espanyola del Medicament ha estat l'encarregada de fer l'avís als usuaris.

Les últimes hores comunicaven un important problema de subministrament d'Ibuprofè Mylan Pharmaceuticals. Fan referència al de 600 mg comprimits recoberts amb pel·lícula EFG. És un dels fàrmacs més comercialitzats, sobretot per la gran quantitat de símptomes que aconsegueix calmar.

S'empra sobretot per tractar la febre, el dolor moderat, l'artritis, l'artrosi, l'espondilitis anquilosant, la menstruació dolorosa o la inflamació no reumàtica. Els problemes de proveïment poden suposar un trastorn per a moltes persones, però les autoritats aconsellen recórrer a altres alternatives.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Tant el metge de família com els farmacèutics poden receptar altres tipus d'ibuprofens que presentaran les mateixes propietats. Aquest tipus de medicaments s'han de prendre sempre que es pugui amb llet o a l'hora de menjar. Principalment, per disminuir la possibilitat de patir molèsties a l'estómac.

També cal evitar una sèrie d'aliments i begudes que resulten contraproduents. És el cas, per exemple, de l'alcohol. En qualsevol cas, mai s'hauria de barrejar amb cap tipus de fàrmac.

Capses de medicaments en una farmàcia
Comuniquen problemes d' 'stock' d'un tipus d'ibuprofè | Getty Images

 

Quins problemes acostuma a provocar l'ibuprofè?

L'ibuprofè, a més a més de ser un medicament que es consumeix molt, també genera molta confiança entre els pacients. Principalment, a causa de la seva capacitat per tractar un gran nombre de malalties de caràcter lleu. Davant de qualsevol molèstia o contratemps, gairebé sempre s'hi recorre.

Però, no hem de passar per alt que també compta amb una sèrie de reaccions adverses. En el cas de les persones d'edat avançada, els antiinflamatoris no esteroïdals arriben a provocar hemorràgia i perforació gastrointestinal. A causa de la gravetat dels fets, pot arribar a resultar mortal en certes ocasions.

A més, també es té constància de reaccions cutànies greus vinculades a la ingesta d'aquesta mena de fàrmacs. Si es veu en alguna d'aquestes situacions, el primer que ha de fer el pacient és deixar de prendre ibuprofè i anar al seu metge immediatament. Hi ha motius per preocupar-se si presenta qualsevol erupció a la pell, butllofes o símptomes d'al·lèrgia.

Es tracta dels primers signes d'una reacció força greu que cal tractar amb immediatesa. Tot i que el veiem com un medicament inofensiu, de vegades pot arribar a resultar perillós per a la nostra salut. Però, això es pot estendre a la resta de pastilles i comprimits que s'adquireixen a les farmàcies.

Per això, és molt important revisar amb detall el prospecte. És possible que tinguem una al·lèrgia o intolerància a algun component que porti o que simplement ens resulti especialment fort.

Imatge d'unes pastilles a la seva capsa
L'ibuprofè també és contaproduent per a alguns dolors | GETTY IMAGES

 

Oculta els signes d'una infecció

Davant del més mínim dolor o molèstia a la gola, febre o malestar utilitzem l'ibuprofè. Però, de vegades, ho fem de manera inadequada, ja que el que aconseguim en realitat és amagar els signes d'una infecció. Des de l' Agència Espanyola del Medicament, adverteixen que el que faria seria endarrerir el tractament correcte de la infecció. Per tant, sempre es corre més risc de patir alguna complicació.

Això s'ha pogut apreciar a la pneumònia causada per bacteris i a les infeccions bacterianes de la pell a causa de la varicel·la. Indiquen que si es té una infecció i els símptomes de la mateixa es prolonguen mentre es consumeix aquest fàrmac, seria adequat anar a metge. Com més aviat es faci, abans ens tractaran d'aquest contratemps i evitarem mals majors.

En cas de dubte, consulta el teu cas sempre amb un facultatiu o amb un farmacèutic. Et donaran les pautes necessàries per tractar els teus problemes de salut. Evita en tot moment automedicar-te, ja que resulta perillós.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!