Caixer

Perquè la renda et surti a tornar, pren nota de les caselles clau a la teva Declaració

Hi ha una sèrie de factors que influeixen de manera important en el resultat de la Declaració de la Renda

La presentació de la Declaració de la Renda suposa tot un incordi per a alguns contribuents, sobretot entre els que saben que hauran de pagar a Hisenda. Però, de vegades, això passa perquè no estan al corrent de les caselles més importants que permetran que els surti a retornar.

Serà el pròxim 11 d'abril quan comenci la campanya de la Renda, que s'allargarà fins al 30 de juny del 2023. Hi ha una sèrie de ciutadans que no hauran de retre comptes davant de l'Agència Tributària. Entre ells, els que percebin menys de 22.000 euros anuals per les rendes del treball procedents d'un sol pagador.

Però, a més, d'aquests rendiments, també es tenen en compte altres factors que condicionaran que l'IRPF surti a pagar o a retornar. És el cas, per exemple, de les persones que tinguin alguna persona a càrrec seu, possibles discapacitats o condició de família nombrosa.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quines són les caselles claus a tenir en compte?

Si t'interessa que la Declaració de la Renda et surti a retornar, caldrà parar atenció a una sèrie de caselles. Es tracten d'aquelles que guarden una vinculació especial amb les situacions personals, hipoteques, plans de pensions o deduccions.

Maternitat i família nombrosa

Tenir fills a càrrec és un dels motius pels quals es pot desgravar a la Declaració de la Renda. A l'any, es poden estalviar fins a 1.200 euros per cada descendent menor de 3 anys. Això és vàlid tant per a fills biològics com per a adoptats.

Imatge d'una dona signant papers amb una calculadora
La situació personal de cadascú influeix molt en el resultat de l'IRPF | Catalunya diari

Tot el que fa referència a aquest apartat ho trobaràs a les caselles que van des del 661 fins al 613. Però, la reducció pot anar a més quan es tracti d'una família nombrosa. Hi ha dos beneficis fiscals disponibles, el mínim personal i el familiar, que s'aplica sobre els fills amb menys de 25 anys. La quantitat a percebre per part dels pares també pujarà a 1.200 euros. El trobaràs a les caselles 660 i 661, recull The Objective.

Rendiments del treball i activitats econòmiques

Els ingressos del contribuent s'han d'incloure en una casella concreta, segons sigui assalariat o autònom. Seria la de rendiments del treball o de rendiments d'activitats econòmiques, respectivament. En el cas dels primers, tot això s'inclourà a la casella 12.

Pel que fa als ingressos aconseguits per activitats econòmiques, cal distingir entre els obtinguts per estimació directa i els d'estimació objectiva (mòduls). Els primers es recullen a la casella 0179, que es tracta de la suma de les caselles 1071 a 1080. Per la seva banda, els segons els tindràs disponibles a la 1481.

Habitatge

Un dels elements que més pot desgravar a la Declaració és l'habitatge, sigui en propietat o en lloguer. Els que siguin amos d'una casa i l'hagin comprat abans del 2013 podran aprofitar les deduccions per habitatge habitual. Tenen la possibilitat de desgravar el 15% de la quantitat pagada, amb un màxim de 9.040 euros.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
Els rendiments de treball i l'habitatge també ajuden que la Declaració surti a retornar | Europa Press

La tindran disponible a les caselles 698 i 699. Per als que es trobin de lloguer, haurien de parar atenció a les que van des de la 715 fins a la 721. Els menors de 35 anys poden deduir aquest import per mitjà d'una deducció que es divideix en una part autonòmica i en una altra estatal.

Persones amb discapacitat

Tenir persones discapacitades a càrrec nostre també ajuda que la Declaració ens surti a retornar. Quan es tracta de descendents, cal revisar les caselles 623 i 624, mentre que si són ascendents seran les 636 i 637. En el cas del cònjuge, les 645 i 646.

Per comprovar el resultat de la Declaració caldrà reparar a la casella 0610. Rep el nom de quota diferencial i, si surt a pagar tindrà un valor positiu, mentre que si és a tornar serà negatiu.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!