Imatge d'una dona amb mal de cap i el fons desenfocat

Els cinc remeis casolans per a evitar la ressaca, segons metges i experts

La ressaca NO es cura amb més alcohol

Creure que la ressaca és sobretot conseqüència de la deshidratació és un error molt estès. El consum excessiu d’alcohol pot conduir a la inflamació de l'estómac i dels intestins, afectar a la qualitat del son i produir substàncies tòxiques que provoquen vòmits, sudoració i un augment del ritme cardíac. Aquesta investigació indica també que la ressaca pot minvar la capacitat de concentració i de retenció d’informació. 

El que la investigació ens ha revelat, no obstant això, és una prova creïble al voltant de la cura per a la ressaca. Les celebracions deixaran a moltes persones amb els ulls mig oberts, buscant desesperadament un remei, així que anirem exposant què és el que funciona i què no per sentir-se millor després d’una nit regada amb alcohol. 

1: Aigua

Noia bebent aigua
La hidratació pot alleujar alguns dels símptomes de la ressaca | Getty Images

La deshidratació és un dels símptomes més freqüents de la ressaca. L'alcohol ens fa orinar amb més freqüència a causa del seu caràcter diürètic, per la qual cosa beure al voltant de quatre copes pot eliminar entre 600 i 1.000 mil·lilitres d’aigua del cos. 

El consum excessiu d’alcohol pot produir també sudoració, vòmits i diarrea, el que fa que l’organisme perdi líquids. Com a conseqüència, la deshidratació es manifesta amb símptomes que inclouen set, debilitat, sequedat a la boca i marejos. 

Beure aigua pot alleujar alguns d’aquests símptomes, però la deshidratació acostuma a anar acompanyada d’un desequilibri electrolític. Encara que no desapareixeran tots els símptomes, combinar l’aigua amb la ingesta d’un suplement d'electròlits pot ajudar. 

2: La fritura de tota la vida

Imatge de plat amb un ou ferrat, bacó, salsitxes, pa torrat, mongetes, xampinyó i tomàquet
Menjar aliments amb proteïnes, greixos i carbohidrats abans de beure alenteix l’absorció de l'alcohol. | Pixabay

Un dels remeis tradicionals per a la ressaca és un contundent plat de bacó i ous. Però, són les fritures el Sant Grial que semblen ser? Aliments com el bacó, els ous i inclús el bròquil contenen un aminoàcid anomenat cisteïna, que segons els científics pot disminuir la quantitat d’acetaldehid, un químic tòxic produït pel cos a mesura que metabolitza l’alcohol. 

L'acetaldehid contribueix a augmentar la freqüència cardíaca, així com l’aparició de nàusees i vòmits, però les investigacions que defensen els beneficis d’alguns àpats per curar la ressaca són escasses. Dit això, s’ha demostrat que menjar aliments amb proteïnes, greixos i carbohidrats abans de beure alenteix l’absorció de l'alcohol, motiu pel qual preparar l’estómac per a allò que li ve a sobre pot ser una bona opció. 

3: Cafeïna

Detall d'un cafè amb llet
La ressaca pertorba la qualitat del nostre son | Getty Images

Una de les raons per les quals ens sentim tan malament després de beure és l’efecte que l’alcohol produeix en el nostre son, que es pot veure reduït i la seva qualitat empitjorada. Malgrat això, aquest cansament es pot combatre amb l’estimulant favorit de tot el món: la cafeïna. 

Les investigacions realitzades semblen assenyalar que aquells que beuen cafè de manera regular desenvolupen una dependència física a la cafeïna, la qual cosa explica que molta gent necessiti la seva dosi cada matí. Però per a aquestes persones, prendre una tassa de te o de cafè durant la ressaca pot no ser suficient per compensar les carències en els processos mentals i en els temps de reacció. 

També hi ha proves que indiquen que les persones que no consumeixen cafeïna de manera habitual no experimenten els mateixos efectes (millor rendiment i major estat d’alerta) que s’aprecien en els consumidors regulars. 

4: «La ressaca es cura amb més alcohol»

Alcohol
Beure alcohol durant la ressaca pot comportar greus problemes | Getty Images

Durant una ressaca molts diran allò de «no tornaré a beure en la meva vida», mentre que altres es prendran una cervesa o un vi per calmar els símptomes. Però, en realitat, beure més alcohol durant una ressaca pot ser molt perillós. Els òrgans vitals, com el fetge, necessiten temps per arreglar el dany produït pel consum exagerat d’alcohol. Alguns governs recomanen no beure alcohol durant les 48 hores següents a una borratxera.

És més, consumir alcohol per «curar» la ressaca podria ser un símptoma d’un trastorn derivat de la ingesta d’alcohol. Les investigacions al·ludeixen a la relació d’una freqüència alta de ressaques amb una major probabilitat de desenvolupar problemes amb l’alcohol. No està clar si la ressaca és la causa o si ho és el consum repetit de manera excessiva, però en qualsevol cas no és un mètode recomanable per curar la ressaca. 

5: Medicines

Foto d'una persona prenent-se un medicament en sobre.
La ressaca combina processos físics i psicològics, encara no hi ha una cura que l'elimini per complet | Getty Images
 

Cada cop es llancen més productes farmacèutics dirigits als consumidors d’alcohol amb la promesa que alleujaran els símptomes de la ressaca. Les farmacèutiques afirmen que aquests compostos funcionen perquè fan augmentar la velocitat amb què el cos es desfà del químic tòxic acetaldehid. També se’ls atribueix la capacitat de reduir la inflamació i corregir els canvis químics en el nostre cervell que afecten els processos mentals. 

No hauria de sorprendre a ningú que actualment no existeixi cap medicament que pugui acabar amb la ressaca. El que no està clar és si es deu al fet  que les cures no funcionen o més bé a què la seva efectivitat no ha estat completament demostrada. 

Per tant, encara que aquests remeis populars puguin oferir alguna mena d’alleujament dels símptomes de la ressaca, no existeix una cura o un tractament basat en l’evidència. La ressaca és una complexa combinació de símptomes físics i psicològics produïts per diversos processos diferents en el cos i en el cervell. 

A més, pocs remeis per a la ressaca disminueixen les deficiències en la concentració, la memòria i els temps de reacció, així com l’estat d’ànim baix i l’ansietat que alguns pacients pateixen. L’única manera segura d’evitar un matí de desorientació i malestar és beure alcohol amb moderació o, directament, no beure. 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.