Un agent de la Guàrdia Civil de Trànsit

La DGT es posa les piles aquest març: multes pels conductors que no tinguin això

Si no portes això al cotxe, podries rebre una bona sanció

No hi ha res que faci més por als conductors que rebre una multa de trànsit. Malgrat que tothom coneix la majoria de les accions sancionables, n'hi ha d'altres que poden passar desapercebudes, sobretot aquelles que no tenen a veure directament amb la conducció. No obstant això, si saps quines són, pots evitar-les senzillament.

En aquesta ocasió, posarem èmfasi en una de les normatives més recents que ha incorporat la Direcció General de Trànsit (DGT). Després de l'actualització de la Llei de trànsit, són moltes les mesures que encara passen inadvertides per als conductors. Per això, volem advertir-te que, d'ara endavant, podries rebre una multa pel simple fet de no portar certs documents al cotxe. A continuació, et detallem tot allò que has de saber.

Els documents que has de portar sempre al cotxe per evitar la multa

Ens referim a tres documents concrets. I no, entre ells no hi ha ni la pòlissa d'assegurança ni el rebut del pagament, ja que portar aquests papers va deixar de ser obligatori el 2008. Però, si ho prefereixes, tampoc no està de més deixar-los guardats a la guantera del vehicle.

Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor
Si no portes aquests documents al cotxe, podries rebre una bona multa. | Europa Press

Ara bé, si vols esquivar una bona sanció per part de la DGT, és imprescindible que no t'oblidis de portar sempre al cotxe el permís de circulació, la targeta de la ITV i el carnet de conduir. Aquest últim és possible tenir-lo descarregat al mòbil amb l'aplicació miDGT, segons s'estableix a la nova normativa.

Si encara no tens aquests tres documents al teu automòbil, no esperis més temps, ja que no portar-los pot comportar una sanció de fins a 200 €. En realitat, aquesta mesura segueix una lògica: són els elements que serveixen per identificar tant els conductors com el vehicle.

La DGT es posa seriosa: més mesures i més multes

Les xifres de defuncions en accidents de trànsit es continuen mantenint elevades. Segons les dades publicades per la DGT, el 2022 es van registrar 1.145 persones mortes a les carreteres espanyoles. En aquest sentit, l'organisme ha decidit posar fil a l'agulla per acabar amb el problema.

Per això, ha incrementat les mesures i, a conseqüència, les multes adreçades als conductors, que ja no sols impliquen una sanció econòmica, sinó també la retirada de punts. Això sí, la nova Llei de Trànsit, que va entrar en vigència el 2022, manté intocables els tres graus d'infracció: lleu, greu i molt greu.

Imatge d'un cotxe adelantant un camió en una carretera.
La DGT assenyala que hi ha tres graus d'infraccions: lleus, greus i molt greus. | Pixabay

1. Multes lleus

Les infraccions lleus comporten una multa de fins a 100 €. D'acord amb la nova regulació, s'imposarà una sanció d'aquest calibre quan no es compleixi l'obligació d'estar permanentment en condicions de conduir el vehicle.

2. Multes greus

Les infraccions greus suposen un càstig econòmic de fins a 200 €. Es considera greu parar o aparcar el cotxe en carrils o vies destinades a bicicletes, portar instal·lat un sistema de detecció de radars de trànsit, així com conduir un vehicle sense tenir vigència al carnet per motius cautelars.

3. Multes molt greus

En cas de cometre una infracció considerada molt greu, el conductor haurà d'assumir una multa de fins a 500 €. Entre aquestes accions, hi ha: utilitzar dispositius no autoritzats en exàmens d'obtenció o recuperació del permís de conduir i llançar objectes a la via que puguin desencadenar incendis o accidents de trànsit. També es considera infracció molt greu infringir les normatives d'assistència i auxili, així com fer servir «alcoholímetres antiengegada».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!