IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

URGENT

🚑 Espanya supera el milió de contagis de Covid-19 amb la pandèmia encara descontrolada

Creen el primer avió sense hèlixs ni turbines i que no contamina

El prototip fa tan sols 5 metres, ha estat capaç de volar 60 metres i funciona amb vent iònic. L’aparell pot marcar el camí cap a una aviació més respectuosa amb el medi ambient

Imatges del vol del nou avió sostenible
Imatges del vol del nou avió sostenible | MIT

Investigadors de l’institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), als Estats Units (EEUU), han creat el primer avió capaç de volar sense hèlixs ni turbines i, sobretot, sense utilitzar querosè com a combustible, és a dir, que no emet gasos d’efecte hivernacle. El prototip ha estat publicat a la revista ‘Nature’.

El nou aparell funciona amb un sistema de propulsió sòlid a partir de l’utilització de vent iònic per desplaçar-se. Una nova aposta basada en l’electrodinàmica que obre la porta a un sistema d’aviació més sostenible i respectuós amb el medi ambient, però també més silenciós i amb un sistema mecànic molt més senzill que els actuals.

Un vol de 60 metres que obre la porta a una nova era de l’aviació

Els investigadors van ser capaços de fer volar el nou aparell al llarg de 60 metres a mig metre de distància del terra. Una seqüència que es va repetir fins a 10 vegades sense que el prototip s’estavellés abans d’aquests 60 metres, deixant clar que la nau pot dur a terme un vol estable amb una propulsió basada en el vent iònic i sense combustible. 

Un pas indiscutible cap a una nova era de l’aviació basada en la sostenibilitat. L’aparell fa uns 5 metres de llargada, no pesa ni 3 quilos i es mou a una velocitat d’uns 17 km/h. Les proves de vol es van fer en un gimnàs del MIT.

«Aquest és el primer vol complet d’un avió sense parts mòbils en el sistema de propulsió», explicava Steven, Barrett, creador del prototip i que va tenir la idea quan era un nen veient la sèrie ‘Star Trek’, ja que els transbordadors d’aquesta saga de ciència ficció es desplacen silenciosament sense utilitzar hèlixs ni turbines.

El nou avió incorpora bateries a sota de les ales, a través de les quals hi ha un flux d’aire que fa xocar càrregues negatives i positives, generant una propulsió suficient d’aire per tal que l’aparell pugui volar. 

Moltes millores pendents per crear l’avió perfecte

Tot i que aquest ha estat un gran pas cap al futur de l’aviació, encara queden moltes millores pendents per tal d’aconseguir l’aparell definitiu i passar-lo a gran escala. Una de les característiques principals que queden pendents és trobar la manera de produir més vent iònic amb un millor voltatge, perquè actualment l’avió necessita bateries d’uns 400.000 volts.

Segons el seu creador, el nou aparell obre la porta a noves possibilitats inexplorades fins ara per tal de crear un nou tipus d’avió que deixi de banda la contaminació de l’aire i l’acústica, alhora que es millorarà la mecànica que utilitza. La intenció és que, en un futur proper, es puguin desenvolupar avions híbrids de passatgers, així com altres grans aeronaus. 

  


Comentaris

envia el comentari