Meteotsunami a la costa del Mediterrani

Avís de l'AEMET: arriba un meteotsunami a prop de Catalunya

Alerta en diverses zones costaneres per un fenomen molt poc comú

L'Agència Estatal de Meterologia (AEMET) avui ha activat una alerta que afecta diverses zones del Mediterrani. Les costes d'Almeria, Granada, Màlaga o Melilla es podrien veure afectades per un meteotsunami, un fenomen molt poc freqüent. L'impacte de l'aire fred de la zona amb l'aire càlid d'Àfrica ha generat les condicions idònies per al temporal.

Ahir, dimarts, zones com Alacant, Múrcia i les illes Balears també van estar en risc de patir un fort onatge.

Què és un meteotsunami?

Un meteotsunami és un tsunami generat per causes meteorològiques. És un fenomen costaner que provoca unes oscil·lacions extraordinàries que poden arribar als dos metres d'amplitud en uns deu minuts. Habitualment, aquestes oscil·lacions del nivell del mar siguin d'entre 60 i 120 centímetres. No obstant això, se n'han registrat algunes que arribaven fins als quatre metres. Aquest fenomen es produeix tant en ports com en badies o cales.

Imatge d'un fort temporal marítim
El meteotsunami es genera per causes meteorològiques | Arxiu

Se sol manifestar amb una baixada brusca del nivell del mar, que es produeix en pocs minuts. Posteriorment, l'oscil·lació s'intensifica i és quan genera destrosses als vaixells amarrats al port o inundacions a les zones més properes, que afecten els edificis o els vehicles estacionats que hi ha més a prop de la costa. Transcorreguts uns minuts, el nivell de l'aigua de sobte es restableix, fet que causa un arrossegament de les embarcacions que es troben al moll, que poden arribar a colpejar-se entre si.

Durant anys, els meteotsunamis s'han considerat un fenomen poc comú i de caràcter local, però ara s'ha pogut demostrar que són més comuns del que es creia en un inici. De fet, no va ser fins al maig del 2019 que es va organitzar el primer congrés internacional de meteotsunamis.

Han estat observats en diferents costes de tot el món, per la qual cosa reben diferents noms segons la zona on es produeixin. Si el meteotsunami es genera a la zona de Malta, se'l coneix com a 'milghuba', mentre que si es produeix a la costa sud-oest de Sicília, se l'anomena 'marrobbi'. En canvi, a les Balears en diuen rissaga. També se li sol donar aquest nom quan es produeix en qualsevol costa espanyola.

Un temporal que arriba després de la calima

Imatge de Múrica amb el cel taronjós
El temporal s'ha produït després de la calima d'aquests últims dies | Ajuntament de Cartagena

Després de la calima que s'ha pogut veure aquests últims dies a gran part d'Espanya, aquest dimecres tenim el cel ennuvolat i algunes precipitacions. La temperatura màxima ha baixat, sobretot a la meitat nord i est de l'interior del país, excepte al mitjà i el baix Ebre. Els pròxims dies, també es veurà un descens de la temperatura a l'interior peninsular. A més, hi haurà intervals de vent de l'oest fort al litoral cantàbric, a l'Estret i Alborán.

Les temperatures mínimes també baixaran a Galícia i a l'altiplà nord. Als Pirineus, a Sierra Nevada i a altres muntanyes de la meitat nord del país es preveuen gelades de caràcter feble. No hi haurà canvis dràstics de temperatura a les Canàries, tret d'una lleugera baixada de les temperatures màximes en algunes zones.