Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
persona comptant diners

Avís de l'Agència Tributària a milers de catalans: tocarà pagar impostos

Hisenda comprova la nova estratègia d'alguns catalans per pagar menys impostos

L'Agència Tributària ha volgut llançar una advertència a milers d'espanyols. L'estratègia que utilitzen per alliberar-se de certs impostos no els funcionarà. Pel que sembla, és una pràctica molt estesa que ha fet saltar les alarmes a Hisenda.

Cada cop són més els ciutadans del nostre país que decideixen tributar a Portugal. Ho fan sobretot pels atractius avantatges fiscals i per l'enduriment tributari imposat per l'executiu de Pedro Sánchez. Des de fa un parell d'anys es detecta una fuita de contribuents cap al territori lusità.

Això s'ha agreujat en els darrers temps després del nou tribut de solidaritat a les grans fortunes. Així ho detallen els despatxos d'advocats tributaris.

El mètode que utilitzen per pagar menys impostos al país veí és a través de la figura de resident no habitual. Es presenta amb exempcions fiscals, per la qual cosa lliuraria al ciutadà espanyol d'abonar impostos al nostre país. Hisenda, però, té una opinió ben diferent.

Per què haurien d'abonar els impostos a Espanya?

Des de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (AEDAF) ofereixen la seva valoració sobre aquest assumpte a El Mundo. «El conveni de doble imposició regeix quan un és resident en un país amb caràcter general tributaris», assenyala. Tot i això, «amb el règim de resident no habitual no es contempla que ho sigui amb caràcter general», explica Javier Gómez Taboada.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
Diversos espanyols s'han mudat a Portugal per deslliurar-se del règim tributari d'Espanya | Canva

Explica que només quedarien sota l'empara del règim fiscal de Portugal aquells ingressos que s'originessin en aquest país. Però no passaria el mateix amb els que procedissin d'Espanya. Per tant, les rendes que el resident no habitual a Portugal rebés del nostre país estarien subjectes al sistema fiscal espanyol.

La legislació és molt clara en aquest sentit. I posen d'exemple un cas pràctic, el d'un treballador d'Espanya que arriba a la jubilació i opta per traslladar-se al territori veí per pagar menys. Tindrà la possibilitat d'acollir-se al sistema de resident no habitual.

Tot i això, Hisenda entén que haurà d'assumir els impostos a Espanya que pugui generar la seva pensió de jubilació. Per tant, la vostra mudança no us permetrà evitar el pagament d'aquest tipus de tributs encara que es trobi en un altre país.

El Govern confirma que estan darrere de diversos casos que s'acabaran castigant. És possible que els afectats hagin de pagar els diners que deuen a l'Estat a més d'assumir una multa. Això sí, desmenteixen per ara que hi hagi una fugida massiva de contribuents cap a Portugal.

També destaquen una altra situació que es genera des de fa temps amb el país veí. Afecta sobretot els fronterers, que són els que treballen en un país i resideixen a l'altre. La majoria farà tot el possible perquè se'l reconegui com a veí de Portugal, sobretot des del punt de vista tributari.

diners
Espanya persegueix i sanciona els que es mudin a Portugal per no pagar tributs | GETTY IMAGES

Un altre problema a què s'enfronta Hisenda

Hisenda manté obert un altre front que esquitxa els bancs. Són tres les entitats que han denunciat l'impost a la banca.

Es tracten del Sabadell, Bankinter i Kutxabank. La companyia basca va ser la que va sol·licitar en primer lloc la suspensió del tribut, anant un pas per davant de la patronal.

L'Associació Espanyola de Banca i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi van impugnar l'ordre ministerial davant de l'Audiència Nacional. Ara com ara, CaixaBank , BBVA i Santander no han mogut fitxa. Però és previsible que també denunciïn aquesta taxa, com van admetre recentment.

Des del Ministeri d'Hisenda es mostren tranquils en entendre que aquests procediments gairebé no tenen recorregut. Aquest impost, unit al de les energètiques, reportarà a les arques de l'Estat més de 3.000 milions d'euros.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!