Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'avís que el Fernando Simón d'Alemanya llança als espanyols

Christian Dorsten, director del departament de Virologia de l'Hospital Universitari de la Charité de Berlín i cap del centre de salut pública alemany, ha estat el blanc de les crítiques per part de la ciutadania alemanya

Angela Merkel, en una conferència
Alemanya ha rebut dures crítiques per la seva gestió davant el coronavirus | Cedida

Alemanya és un dels països que millor ha gestionat la crisi del coronavirus a Europa. De fet, la seva taxa de mortalitat —6.000 morts— és una quarta part del que ha passat en altres països de la UE, com ara Espanya. Malgrat això, les crítiques també han arribat al govern alemany.

Christian Dorsten, director del departament de Virologia de l'Hospital Universitari de la Charité de Berlín i cap del centre de salut pública alemany, ha estat el blanc de les crítiques per part de la ciutadania alemanya. Dorsten s'encarrega de la feina que realitza a Espanya Fernando Simón.

El motiu? Els alemanys es queixen que amb la taxa de mortalitat tan baixa, hagin hagut de tancar totes les botigues i que hagin hagut d'acatar mesures de seguretat iguals a les de països més afectats. En una entrevista al mitjà 'The Guardian', Dorsten ha manifestat que «molta gent diu que reaccionem de forma exagerada. Veuen que els hospitals no estan aclaparats i no entenen per què les seves botigues han de tancar».

Així, ha estat titllat com la persona que ha paralitzat l'economia al país. Ha estat tanta la pressió a la qual s'ha vist sotmès que ha arribat a rebre amenaces de mort per haver insistit en el confinament total. Ha rebut queixes de ciutadans que li preguntaven com podrien alimentar els seus fills si els negocis no reprenien la seva activitat com més aviat millor.

Recordem que Alemanya va pronosticar en poc temps que fins a un 70% de la població total del país es podria veure afectada pel virus i, tenint en compte que el país bavarès compta amb 33 UCIs per cada 100.000 habitants, van decidir aplicar el confinament com més aviat millor.

Si comparem la quantitat d'UCIs per cada 100.000 habitants, a Espanya en tenim 9, mentre que a Itàlia en tenen 8. Aquests números ens donen una idea de per què el sistema sanitari espanyol s'ha vist a la vora del col·lapse.

Malgrat que en l'actualitat, les dades marquen que Alemanya ha registrat un total de 2.700 pacients ingressat a l'UCI —d'un total de 27.000 places aproximadament—, la seva gestió sobre la crisi del coronavirus ha despertat les crítiques del sector empresarial.

La relaxació de la població pot comportar conseqüències nefastes

Dorsten, però, segueix avisant que la relaxació social pot portar al país un repunt important de casos nous i de morts per la Covid-19. Segons ha publicat el mitjà 'El Confidencial', Angela Merkel, cancellera alemanya, ha advertit sobre el perillós que pot ser no respectar les mesures de seguretat, com ara la distància de seguretat adequada, ja que podria portar al col·lapse del seu sistema sanitari durant els mesos de juliol o octubre.

Així, el citat mitjà incideix en els dubtes que presenta un dels països que millor ha gestionat la crisi del coronavirus a Europa. Al seu torn, Espanya ha iniciat «el procés gradual de reactivació de l'economia» i noves mesures de relaxació per als més petits en algunes parts del territori. Com ja va advertir el president, Pedro Sánchez, la desescalada serà asimètrica, és a dir, diferent segons l'afectació de la zona en la qual es resideixi.

Des d'Alemanya, Dorsten ja ha advertit que iniciar aviat l'activitat econòmica no és sinònim de repunt laboral. Suggereixen que, tot i donar el vistiplau a la tornada a la feina, això pot comportar un repunt molt important de casos positius per coronavirus, quelcom que portaria a una altra aturada.

Segons Merkel, ens trobem a l'inici de la crisi sanitària i tenir pressa pot ser contraproduent. Així, destaca que l'èxit que es pugui tenir en l'àmbit econòmic en un futur no depèn tan sols d'aixecar les mesures de confinament, sinó de la responsabilitat individual de cadascú per no contagiar-se i no contagiar a ningú.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]