Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

L'avís d'ara mateix d'Hisenda als pensionistes sobre el xec de 200€

Els pensionistes han rebut amb sorpresa la notícia

Els pensionistes acaben de rebre en les últimes hores una notícia amb què no comptaven. El Ministeri d'Hisenda feia públic els col·lectius que es veurien beneficiats pel xec de 200 euros. Però en aquesta llista no es trobaven ells.

Al contrari del que es pensava inicialment, l'ajuda no es concedirà de manera general. Tampoc no arribarà a tots els grups de població considerats vulnerables. El text publicat al BOE aclareix que només hi optaran les famílies, assalariats, autònoms o desocupats.

Els pensionistes no podran sol·licitar l'ajuda

Cal que presentin uns ingressos per sota dels 27.000 euros anuals. Pel que fa al patrimoni, no ha de superar els 75.000 euros, sense comptar l'habitatge habitual.

Per tant, no podran gaudir del xec de 200 euros grups com ara els pensionistes o perceptors de l'ingrés mínim vital. Encara que les seves rendes es troben per sota del que fixa aquesta mesura, no tindran la possibilitat d'accedir-hi.

Expliquen que «no tindran dret a l'ajuda els qui percebin l'ingrés mínim vital (IMV) o les pensions abonades» per la Seguretat Social. També se'ls tanquen les portes als qui van ser «administradors de dret d'una societat mercantil».

Foto d'una mà amb bitllets de 20 i 50 euros.
Els pensionistes estaran exclosos d'aquesta ajuda. | Getty Images
 

Els motius pels quals els pensionistes es queden fora

A l'Estat, els pensionistes i els beneficiaris de l'ingrés mínim vital arriben als 12 milions de persones. Des del Ministeri d'Economia ofereixen els motius pels quals no tindran accés a aquesta ajuda. Nadia Calviño assenyala que «ja s'han beneficiat de la revaloració de les prestacions».

Amb l'actualització de l'IPC, els pensionistes augmentaran els seus ingressos mensuals un 8,5% a partir del gener. Per part seva, els que cobrin pensions no contributives o l'IMV experimentaran millores del 15%.

Indiquen que amb el xec volen arribar a altres col·lectius que també estan patint amb la pujada dels preus. És el cas de les «famílies de classe mitjana i treballadora que es veuen afectades per la inflació». A més, recorden que «no estan tenint una revalorització de les seves rendes tan important com els pensionistes», va dir Calviño a TVE.

Recalquen que aquesta ajuda es concedirà «a aquelles famílies que en aquest moment estan en una situació de més vulnerabilitat», sobretot a causa dels efectes de la guerra.

Els requisits per sol·licitar el xec de 200 euros

Els interessats a demanar aquesta ajuda de 200 euros s'hauran d'esperar encara uns quants dies. El termini s'obre el 15 de febrer i es prolongarà fins al 31 de març del 2023. Per tant, disposaran d'un període d'un mes i mig. L'organisme encarregat de gestionar els xecs serà l'Agència Tributària. A través d'un formulari electrònic que trobarem a la web podrà tramitar-se.

Aquells que estiguin interessats a gaudir d'aquesta subvenció cal que coneguin els requisits que demanen. Caldrà que durant el 2022 hagin exercit una activitat per compte propi o d'altri. A més, hauran d'estar donats d'alta a la Seguretat Social.

També hi poden optar els qui percebessin al llarg d'aquest exercici una prestació o subsidi per desocupació. Se'ls exigirà que tinguin la seva residència habitual a l'Estat espanyol.

Foto de tres persones grans assegudes en un banc i somrient.
Els jubilats no cobraran el xec per la revalorització de les pensions. | Getty Images
 

Recorden que els ingressos màxims són de 27.000 euros i que el patrimoni no pot superar els 75.000 euros. Quan es tracti d'un matrimoni o parella de fet es pren com a referència el còmput conjunt, a més dels menors i els ascendents que visquin a la llar.

Al formulari que es lliuri a Hisenda caldrà afegir el número de compte bancari del titular de la sol·licitud. Serà la manera perquè hi ingressin els 200 euros en un pagament únic.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp