Pere Aragonès.

L’avís d’última hora d’Aragonès sobre el toc de queda: «No podem»

Aragonès creu que el toc de queda «segueix sent necessari» a Catalunya i avisa: «No podem assumir les responsabilitats del TSJC»

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat aquest dilluns que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi rebutjat la petició del Govern d'ampliar el toc de queda a 62 municipis catalans —actualment la mesura afecta a 19 localitats—. També ha defensat que «segueix sent necessari» per disminuir el nombre de contagis de Covid-19.

«No és una qüestió d'ordre públic, és una qüestió sanitària», ha sostingut Aragonès sobre el toc de queda. El tribunal va decidir limitar el confinament nocturn —d'1 a 6 hores— a 19 municipis, mentre que des de l'Executiu català volien aplicar aquesta mesura a les localitats de més de 20.000 habitants amb un índex superior a 125 casos diagnosticats per 100.000 habitants en els últims set dies.

Els magistrats han assegurat que part dels municipis de més de 20.000 habitants pels quals el Govern volia aplicar el toc de queda no aconseguien l'índex superior a 125 casos per cada 100.000 habitants. «De manera que segons les seves pròpies premisses resultaria encara més innecessari i desproporcionat el toc de queda», diuen.

«No podem assumir les responsabilitats del TSJC», ha criticat el president del Govern.

«Necessitem epidemiològics»

Després de la decisió del TSJC, Aragonès ha assegurat que des del Govern seguiran treballant amb els recursos de què disposa per fer front a la pandèmia però ha demanat més instruments amb els quals evitar nous contagis: «Necessitem eines per protegir a la població».

El president ha retret el paper dels tribunals en la gestió de la pandèmia: «Veiem com la falta d'una normativa específica, i també per part del Govern de l'Estat, ha fet recaure en els tribunals decisions que són competència de l'administració sanitària: crec que que és un error».

Per la seva banda, Argimon ha assegurat que la petició del Govern d'ampliar el toc de queda a 62 municipis es basa en criteris epidemiològics davant «un alt nivell de contagis» les 1.411 persones ingressades en hospitals catalans.

D'aquestes, un total de 461 es troben ingressades en unitats de vigilància intensiva (UCI) de centres sanitaris públics i privats, una xifra que Argimon ha avisat que costarà mesos reduir.

El conseller ha argumentat que amb la mesura que ha tombat el TSJC cercaven reduir la interacció social i la mobilitat en aquells moments, hores i situacions en les quals, a més, és «més difícil» mantenir el compliment de mesures com l'ús de mascareta i la distància social.

En ser preguntat per les imatges d'aglomeracions durant les festes del barri de Gràcia de Barcelona, Aragonès ha reconegut la seva preocupació davant aquelles activitats amb major interacció social perquè incrementen el nombre de contagis.