Targeta

L'avís de les autoritats si sempre pagues amb targeta a Catalunya

La comoditat de pagar amb targeta pot convertir-se en un risc si no es tenen en compte aquests consells

«Còpia?» Una única pregunta, amb una sola paraula, que segurament ja hem sentit centenars de vegades només aquest estiu. Ja sigui al supermercat, al quiosquet o a qualsevol botiga, sempre ens ofereixen el resguard del pagament efectuat amb la targeta de crèdit.

Tot i això, és realment important la còpia? Després dels, cada cop més freqüents, problemes, errors o fraus comesos amb targetes, el Banc d'Espanya ha volgut llançar un avís.

Augmenta l'ús de la targeta i els seus perills associats

L'any passat es van detectar gairebé 6.101 milions d'operacions amb targetes de crèdit al nostre país. Un import de 195.249 milions d'euros que s'imposen davant del mètode de pagament clàssic. L'ús de l'efectiu ha quedat relegat davant de les targetes i els consumidors cada vegada prefereixen més els nous mètodes com el contactless o Bizum.

En efecte, pagar amb la targeta de crèdit suposa alguns avantatges davant de la moneda i el bitllet. Per començar, és una manera més còmoda de pagar. No cal carregar-se de pes a la cartera ni entretenir-se a comptar els diners. A més, i encara més durant la pandèmia, permet reduir el contacte i la transmissió de patògens, inevitable quan fem anar les monedes.

Targetes
Alguns bancs i serveis com Bizum permeten realitzar pagaments sense necessitat d'utilitzar la targeta | Getty Images

També permet portar un registre de totes i cadascuna de les despeses que hem fet des del compte del nostre banc. No obstant això, la imprudència de molts o simplement una petita distracció pot convertir aquest rectangle de plàstic en un autèntic perill.

Podries estar pagant de més sense adonar-te'n

La funció contactless permet fer pagaments simplement apropant la targeta de crèdit al datàfon. Amb aquest mètode no caldrà introduir el pin de la targeta a no ser que s'arribi a un import superior a 50 euros. En casos de compres superiors, sí que caldrà teclejar el número secret.

A diferència de l'efectiu, no sabrem l'import que estem pagant a no ser que ho consultem abans. És per això que el Banc d'Espanya fa una crida a la responsabilitat i recomana verificar sempre la quantitat que marca el datàfon abans d'apropar la targeta. Un error del dispositiu o una distracció del caixer o del cambrer pot fer que arribis a pagar més del que et toca sense que se n'adoni.

Els consells de les autoritats: revisa les transaccions

A més, el nombre de denúncies per estafes premeditades a usuaris de targetes de crèdit ha augmentat els últims anys. Des dels trucs més simples, com afegir uns euros de més al compte sense que el client se n'adoni, fins als més sofisticats, que envien correus fraudulents perquè facilitis dades de la targeta. D'aquesta manera, molts delinqüents poden robar quantitats de diners que no superin els 50 euros, en no ser necessària la confirmació de pagament.

▶️ Vídeo del dia

Per tot això, el Banc d'Espanya també recomana demanar sempre la còpia del pagament que s'acabi de fer. D'aquesta manera, es pot portar un control més segur i exhaustiu dels moviments dels diners.

Alhora, recomana entrar a l'aplicació o web de l'entitat bancària i revisar que totes les transferències i els ingressos de diners del compte siguin correctes. A més, recorden que alguns bancs ofereixen el servei d'enviar un SMS a l'usuari cada vegada que es faci qualsevol càrrec a la targeta.

Adeu a l'efectiu i… A les targetes?

El futur dels mètodes de pagament cada cop es va fent més nítid. Alguns experts ja indiquen que d'aquí a només dos anys ja no es produiran targetes amb banda magnètica. Aquestes seran substituïdes únicament per un xip que permeti el pagament sense contacte.

A més, molts bancs i els nous dispositius ja permeten pagar des del mòbil o des del rellotge intel·ligent. Un mètode cada cop més recurrent que va permetre tancar 47.639 caixers automàtics a finals de l'any passat.