Imatge d'una dona treient diners al Banc Sabadell.

L'avís del Banc Sabadell a tots els seus clients perquè no perdin els diners

Els estafadors poden accedir a les dades bancàries de les seves víctimes

Avui dia, amb els avenços tecnològics tot o gairebé tot està informatitzat. Per una banda, escalem amb les noves tecnologies cap a un món més digital, però, per altra banda, apareixen més perills com, per exemple, les estafes.

Cada vegada més sovint són comeses mitjançant la informàtica i s'aprofiten de la digitalització dels sistemes per cometre actes fraudulents.

El 'phishing'

Què és? Aquest terme informàtic és el nom que reben el conjunt de tècniques que persegueixen enganyar a les seves víctimes.

Com? Doncs guanyant-se la seva confiança, fent-se passar per una persona, una empresa o un servei que la víctima utilitzi o en sigui usuària. I així, manipular-la i fer que realitzi accions amb l'objectiu, normalment, de robar-li diners.

Suplanten al Banc Sabadell

La Policia Nacional ha fet un avís urgent a través de les seves xarxes socials, per alertar davant una nova estafa en la qual els delinqüents suplanten la identitat del Banc Sabadell.

Com actuen?

La manera d'actuar dels defraudadors és enviant un missatge de text al telèfon mòbil de les víctimes, fent-se passar per l'entitat bancària. 

En aquest SMS, informen sobre un càrrec al compte de 959,99 euros. I afegeixen que si no es reconeix aquesta activitat, s'ha de verificar immediatament prement un enllaç que apareix a la part inferior. 

Si s'entra a l'enllaç del missatge, et recondueix a una pàgina web amb l'aparença del Banc Sabadell, on s'han de posar les dades bancàries. 

En el cas que la persona posi les seves credencials, els ciberdelinqüents aconseguirien totes les seves dades personals i, per conseqüència, accedir als seus comptes bancaris.

Com he d'actuar si rebo aquest missatge?

Les autoritats recomanen que en el cas de rebre un missatge al mòbil amb aquestes característiques, el que s'ha de fer és ignorar-lo i eliminar-lo. I sobretot no clicar a l'enllaç de procedència desconeguda.

No és l'única estafa 

Ja fa uns dies que els Mossos d'Esquadra alertaven sobre una estafa en la qual els delinqüents es feien passar per l'empresa de missatgeria i logística, Correus.

Ho feien, també, mitjançant un missatge de text al telèfon mòbil de les víctimes. En l'SMS apareix un enllaç enganyós en el qual es demanava la descàrrega d'una aplicació.

Un cop descarregada i acceptats els permisos, podien controlar totalment el dispositiu mòbil. I, per tant, accedir a totes les dades personals i contrasenyes.