Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fortes ventades a Lloret de Mar.

Avís d'ara mateix dels Bombers i els meteoròlegs per aquest dimarts: «Anirà a més»

Segons les previsions, l'episodi de fort vent s'ha d'intensificar aquest dimarts i les ratxes podran superar els 72 km/h

Dia de grans ventades a Catalunya. Els Bombers han atès 27 avisos pel fort vent des d'aquest dilluns al vespre, la majoria per retirar branques o arbres caiguts. Les comarques amb més avisos atesos en les últimes hores (20 h a 7 h) han estat les del sud de Barcelona, amb 8, i les de Tarragona, amb 6.

A les del nord de Barcelona, s'hi han atès 5 avisos; a les de l'Ebre, 4; a les de Girona, 2, i a les de Lleida i de la Catalunya central, 1. Protecció Civil va activar aquest dilluns l'alerta del pla Ventcat per la previsió d'un episodi amb fortes ratxes de vent a bona part del territori, sobretot aquest dimarts. 

Davant aquesta previsió, demana extremar la precaució, especialment quan es condueixi i també en les activitats a l'aire lliure. Segons les previsions, l'episodi de fort vent s'ha d'intensificar aquest dimarts i l'afectació s'estendrà al litoral i prelitoral central i sud, on les ratxes podran superar també els 72 km/h.

El vent anirà a més

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 75 trucades (61 expedients) relacionades amb el vent fins a les 8 h d'aquest dimarts, per risc estructural i incidències de trànsit. La majoria han estat al Barcelonès (31); Tarragonès (8); Baix Camp (7) i Baix Llobregat (7).

Segons informa Protecció Civil, aquest dimarts a la matinada a Portbou (Alt Empordà) s'han registrat ratxes de vent de 117,7 km/h; a Mas de Barberans (Montsià), de 113,8; al Perelló (Baix Ebre), de 112,7; a Mont-roig del Camp (Baix Camp), de 97,7 i a Font-rubí (Alt Penedès), 83,2.

Evitar zones boscoses i precaució a la carretera

Protecció Civil demana evitar zones boscoses, on poden caure branques o arbres. Dins dels nuclis urbans, s'ha de vigilar amb la possible caiguda d'elements estructurals i objectes nadalencs a la via pública. Per prevenció, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent, com les torretes. Protecció Civil recorda que no és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Al mar, és important no apropar-se a espigons, esculleres ni passejos marítims. Les onades poden arrossegar.

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana moderar la velocitat i vigilar la distància lateral en avançaments. També recomana corregir les desviacions de la trajectòria causades pel vent i agafar fort el volant o manillar.