Dona pensativa davant d'un cartell de CaixaBank.

Avís de CaixaBank a tots els seus clients: fes això a partir d'ara als caixers

CaixaBank ha alertat els seus clients de què s'ha de desconfiar de situacions inusuals, tant a casa com al caixer

Avui dia, els fraus adreçats a gent gran s'han convertit en una amenaça seriosa i real. Aquest grup de població és especialment vulnerable a les estafes a causa de l'astúcia dels delinqüents que creen estratègies específiques per a ells. Per protegir els seus clients, des de CaixaBank han llançat un avís urgent sobre els fraus més comuns en caixers automàtics i les precaucions que han de prendre.

Les organitzacions criminals que es dediquen a aquests fraus estan ben gestionades i s'especialitzen a estafar persones grans. Alguns són coneguts com el “fals tècnic”, “l'estafa de la sembra” o el “familiar en problemes”. I des de CaixaBank han recalcat que són tàctiques especialment dissenyades per confondre i robar.

Una dona d'esquenes utilitzant un caixer automàtic de CaixaBank
Avui dia, els fraus adreçats a gent gran s'han convertit en una amenaça seriosa i real | Europa Press

CaixaBank alerta de l'estafa de la sembra: molt de compte al caixer

Un dels fraus més habituals en caixers automàtics és l'anomenat “estafa de la sembra”. En aquesta estafa, els infractors esperen que una persona gran s'acosti a un caixer per veure el número PIN en retirar diners. Quan la persona està distreta, els estafadors llancen un bitllet de 5 o 10 euros a terra i avisen la víctima que li ha caigut.

Quan la persona s'ajup per recollir el bitllet, els lladres aprofiten el moment per robar-li la targeta o canviar-la per una de similar. Abans que la víctima se n'adoni, els delinqüents ja han retirat diners del seu compte diverses vegades. CaixaBank recomana als seus clients sèniors que estiguin alerta i desconfiïn d'aquest tipus de distraccions quan estiguin al caixer.

Una dona utilitzant un caixer automàtic de Caixabank amb un disseny modern i una pantalla que mostra el rostre.
Un dels fraus més habituals en caixers automàtics és l'anomenat “estafa de la sembra” | Europa Press

No és l'únic estafa del que han avisat des de CaixaBank

CaixaBank alerta que una altra de les estafes més perilloses és la del “fals tècnic”. Aquest frau és una variant dels antics fraus on persones es feien passar per revisors del gas o la llum. Ara, alguns delinqüents truquen a persones grans fent-se passar per empleats del seu banc, dient que el vostre compte o targeta està en risc.

En aquestes trucades, els estafadors intenten espantar la persona gran i li proposen enviar un “expert” al seu domicili per protegir els seus béns. Un cop a casa, els delinqüents poden demanar a la víctima que lliuri les seves targetes, diners o fins i tot joies. CaixaBank adverteix que els seus empleats mai no demanaran fer una visita domiciliària per motius de seguretat, i qualsevol sol·licitud d'aquest tipus ha de ser sospitosa.

Un altre frau comú és l'estafa del “familiar en dificultats”, una estafa que sol produir-se a través de missatges de WhatsApp o Telegram. En aquesta estafa, l'estafador es fa passar per un fill, net o altre familiar de la víctima, dient que necessita diners urgentment. De vegades, diuen que han perdut el telèfon o que necessiten diners per sortir de problemes.

Els delinqüents són molt convincents, i la víctima pot arribar a transferir diners en diverses ocasions creient que està ajudant el seu ésser estimat. CaixaBank recomana als seus clients grans que, davant de qualsevol missatge d'aquest tipus, es posin en contacte directament amb el suposat familiar per un altre mitjà. A més, suggereix evitar fer transferències sense verificar la identitat del destinatari.

Una persona introdueix un número en un caixer automàtic mentre un individu encaputxat observa un telèfon en un cercle vermell superposat.
Un altre frau comú és l'estafa del “familiar en dificultats” | Pixelshot, Getty Images de PKpix, catalunyadiari.com

Què has de fer davant d'una situació similar: els consells de CaixaBank

Per ajudar a prevenir aquests fraus, CaixaBank ha compartit algunes recomanacions. És important que les persones grans aprenguin algunes tècniques bàsiques de ciberseguretat. L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ofereix cursos i vídeos per ensenyar a detectar i també actuar davant d'un possible frau i utilitzar els seus dispositius de manera segura.

També és important desconfiar d'ofertes massa atractives o “gangues”. Molts fraus comencen amb la promesa d'un guany fàcil, i és millor recordar que “ningú no dona duros a quatre pessetes”.

A todos nos puede pasar | Cómo operar con seguridad en el cajero

Si rebeu una trucada o missatge inesperat, és recomanable contrastar la informació, prendre temps per reflexionar. I, en cas de dubte, contacteu directament amb l'entitat bancària o amb el supòsit familiar.

D'aquesta manera, CaixaBank convida els seus clients a estar sempre atents i a desconfiar de situacions inusuals, tant a casa com al caixer.