La intel·ligència artificial (IA) està de moda. Amb l'aparició d'eines com el ChatGPT o diversos bots, es poden crear treballs excepcionals sense la necessitat de moure un dit.
Si sabem utilitzar una IA, li podem treure molt de profit pel bé comú, però què passa quan les noves intel·ligències cauen en mans de les persones equivocades?
Això mateix està succeint avui dia. És per això que CaixaBank ha alertat als seus clients sobre possibles enganyifes telefòniques a través de veus clonades.
Les IA creen filtres per clonar la veu gràcies a algoritmes
Aquests avanços en la tecnologia han habilitat serveis basats en la intel·ligència artificial que són capaços de generar imatges, textos i sons, seguint unes instruccions concretes.
Els usuaris tenen al seu abast i de forma gratuïta plataformes en les quals es poden pujar fragments de veu d'una persona parlant i a partir d'aquí es genera un filtre que clona la veu d'aquesta persona, coincidint en el to, vibració i timbre.
Els algoritmes de la plataforma detecta fins al detall més minúscul del paràmetre d'una veu per així reproduir-la.
La línia difusa entre la realitat i la ficció
La intel·ligència artificial ha evolucionat fins a tal punt que pot imitar les veus de persones. S'ha vist molt en les xarxes socials, on els usuaris s'han dedicat a posar veus de cantants en cançons que no són interpretades per ells.
És tan fàcil com trobar un àudio de la persona en qüestió parlant, sigui per YouTube, TikTok o qualsevol altra plataforma, i a partir d'aquí l'algoritme fa la seva màgia.
El problema, però, és que la imitació de veus és tan real que moltes vegades costa distingir la realitat de la ficció. Els estafadors han vist una oportunitat dins d'aquest context i han desenvolupat una estratègia que inclou la clonació de veus amb les IA.
La nova forma d'estafa
L'estafa consisteix a fer-se passar per un familiar que necessita diners. En algunes ocasions, són uns segrestadors que informen que tenen una víctima al seu poder.
Per a demostrar-ho, els delinqüents utilitzen un filtre de veu creat per la IA per a suplantar a la persona que suposadament necessita ajuda o està segrestada. A partir d'aquí, els segrestadors demanen un rescat a canvi d'alliberar a la víctima.
A vegades, els estafadors també es fan passar per advocats que informen que un familiar seu està involucrat en un cas i necessita diners per pagar la defensa.
CaixaBank alerta als seus clients
L'entitat de CaixaBank s'ha encarregat d'avisar als seus clients sobre aquest mètode d'estafa. Recalca que és molt perillós perquè, si cauen en aquesta trampa, és molt probable que acabin perdent molts diners.
És per això que sempre hem d'estar atents i intentar contrastar la informació si rebem una trucada sospitosa, ja que podria ser una veu clonada per la intel·ligència artificial, i no el nostre familiar en un compromís.