Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una pediatra amb un nen, els dos amb mascareta

Avís dels pediatres: augmenten els casos de bronquiolitis en nens

El coronavirus no només influeix directament en malalts sinó que ho fa en el cicle d'altres malalties

La bronquiolitis afecta en la seva major proporció els menors de dos anys i normalment el seu període de proliferació s'estén d'octubre a març. Això era el normal fins fa un any, quan la pandèmia de la Covid va canviar el seu ritme. Ara, enmig de juny, un repunt de casos assenyala tot el contrari.

En un moment en què la incidència de la pandèmia es redueix de forma estable, altres virus comencen a emergir. El virus respiratori sincicial, que és el responsable d'aquesta malaltia, només suposa un refredat per a nens i adults, però per als nadons és una causa d'ingrés.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

D'aquesta manera, la majoria d'informacions confeccionades per experts mèdics s'apunta que el nombre de casos ha crescut. Així ho afegeix l'Institut de Salut Carlos III que comptabilitza 42 malalts de bronquiolitis en tot l'any. D'aquesta mostra deu d'ells s'han reportat en les dues últimes setmanes.

Durant l'any previ a la pandèmia, la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica va identificar 4.578 casos d'aquest patogen. Però, aquestes xifres s'han disparat a causa que la Covid s'ha desplaçat la resta de malalties respiratòries. Així, les dades apunten que algunes afeccions com la grip comuna han abaixat fins a un 99 per cent.

La situació és complicada

Així ho analitza la cap de Servei de Pediatria Hospitalària, Malalties Infeccioses i Tropicals de l'Hospital Universitari de La Paz de Madrid per a '20minutos'. Cristina Calvo comenta que des dels últims d'abril la situació és rara perquè la malaltia sol donar-se durant l'hivern.

«Les urgències estan plenes i no tenim llits per ingressar. No estem com el desembre de 2019, però ens acostem perillosament a tot Madrid. Aquesta nit no hi havia llits per a traslladar, encara que al matí es donen altes i queden llits lliures, estem en una situació complicada», argumenta.

Altres centres mèdics han esmentat una situació similar, que a més aventura un augment dels casos. «Estem ara com a l'octubre o novembre d'un any normal, amb molts més refredats, angines, gastroenteritis i bronquiolitis, a més després de l'hivern relativament tranquil a la consulta», esmenta un altre expert sanitari.

El canvi en la tendència es deu a una manca en la immunització contra aquesta infecció. «En el moment actual hi ha una població infantil que no disposa d'immunitat desenvolupada enfront del virus. Això inclou a tots aquells nens que van néixer més tard de març de 2020 fins al moment de la seva recirculació», argumenta Alberto García-Salido.

L'intensivista de l'UCI de l'Hospital Niño Jesús, opina que «són nens 'naive' per aquest agent la qual cosa els fa susceptibles a ser infectats».

Una transmissió per contacte

L'expansió d'aquest patogen passa per contacte directe amb secrecions. Això converteix a llocs com les llars d'infants o els parcs com a principals zones de perill.

Una altra de les variables que plantegen els experts és una variació en el cicle epidemiològic a causa del desplaçament del nínxol ecològic. Això passa perquè un virus desplaça a un altre.

«Hem d'assumir que potser no som capaços de comprendre completament per què passa això ara. Està clar que hem de buscar respostes, però potser som incapaços», comenta García-Salido.

Aquest fet pot portar conseqüències nefastes per a l'ocupació hospitalària en un futur, escenari que ja tenen en compte alguns metges. «No sé com evolucionarà perquè és nou. A Austràlia, on va passar una cosa semblant, l'epidèmia de VRS va ser a la primavera-estiu i va superar a les epidèmies prèvies hivernals», comenta.

Malgrat totes aquestes complicacions, els especialistes recalquen que el més important és continuar amb les mesures de prevenció. I és que l'important és mantenir-se alerta i protegir els més petits a través de la vacunació.