Detall de dos flotadors de socorristes clavats a la sorra de la platja de Badalona

El Govern demana a l'Estat el tancament de més platges catalanes per risc de càncer

Des del passat 28 de maig la platja del Litoral de Sant Adrià del Besòs roman tancada

El Govern de la Generalitat ha reclamat a l'Estat el tancament de diversos trams de platges del litoral del Besòs per la presència de sorra tòxica, segons ha avançat el digital 'Tot Barcelona'. Així ho revela un informe de l'Agència de Residus de Catalunya, que denuncia la presència de substàncies cancerígenes a les platges de Sant Adrià de Besòs i Badalona.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, la platja del Litoral de Sant Adrià roman tancada al públic des del passat 29 de maig ja es va detectar aquesta sorra tòxica. L'informe de l'Agència de Residus de Catalunya, revelat pel citat mitjà, considera «inadmissible» la troballa d'aquestes substàncies en una zona sense asfaltar entre les platges de Sant Adrià i Badalona, a tocar de les Tres Xemeneies. 

En un primer informe de l'any 2020 es va descartar cap mena de risc a la platja del Litoral de Sant Adrià, tot i que alertava del perill potencia en cas de moviments de terra o fenòmens meteorològics. Un fet que es va acabar produint amb els temporals del darrer any i la instal·lació de fibra òptica a la zona.

Substàncies perilloses com arsènic, crom, plom i bifenils policlorats

El document revela que el sòl està contaminat i que entre les substàncies tòxiques detectades hi ha arsènic, crom VI, plom i bifenils policlorats. En aquest sentit, l'informe assegura que hi ha perill davant l'exposició dèrmica a la sorra afectada.

Davant aquesta situació, l'Agència Catalana de Residus demana una actuació urgent al Ministeri de Transició Ecològica. Entre les peticions que es fan hi ha la construcció d'una passarel·la de sis metres per permetre el pas entre les platges, així com la col·locació de tanques metàl·liques a la zona que impedeixin el pas de persones.

Així mateix, el Govern exigeix al Ministeri que dirigeix Teresa Ribera que en un màxim de sis mesos presenti un pla de descontaminació del litoral de Badalona i Sant Adrià del Besòs.