No és cap novetat que, entre els objectius definits del govern espanyol hi ha la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a Espanya. A les poques setmanes de conformar-se el govern de coalició, Yolanda Díaz, ministra de Treball, ja va efectuar la primera pujada del salari mínim, fins a 950 euros, xifra encara vigent.
Però des d'aleshores, el sector d'Unides Podem a l'Executiu pressiona per a dur a terme nous augments. La pandèmia i les conseqüències econòmiques que ha portat, que han afectat en major o menor mesura tots els sectors, han obligat a posar fre a aquesta idea. Però l'avanç del pla de vacunació i la lenta però progressiva recuperació del país generen l'escenari idoni perquè es torni a plantejar la pujada del salari mínim.
Un augment que es vol fer com a molt tard al setembre, potser fins i tot al juliol
La veritat és que, encara que alguns sectors del govern central siguin escèptics, tots reconeixen que la pujada requereix certa urgència. El Ministeri de Treball ja té sobre la taula el full de ruta perquè la pujada sigui una realitat en qüestió de setmanes. La idea és que, com a molt tard, l'augment de l'SMI s'aprovi en un dels primers consells de ministres després de les vacances.
Així doncs, la data límit amb la qual treballa la vicepresidenta Díaz seria setembre, tot i que no descarta que la mesura ja s'aprovi al juliol. El cas és que el tràmit ha de seguir uns passos concrets. En primer lloc, s'ha d'esperar a que un grup d'experts ad hoc li remeti un informe de conclusions.
El grup ha estudiat durant setmanes la situació respecte als salaris a Espanya. El document que han eleborat ha de servir com a base de la posició del govern sobre la pujada de l'SMI.
L'objectiu que té és fixar en quina xifra s'ha d'establir el salari mínim a Espanya, que el govern vol determinar en el 60% del salari mitjà, segons l'acord de coalició. El quid de la qüestió és determinar en quin nombre concret es tradueix aquest 60% del sou mitjà.
Sembla que la xifra oscil·la, aproximadament, entre els 1.050 i els 1.200 euros, però serà el grup d'experts qui la concreti.
Un cop presentat l'informe, que arribarà a La Moncloa abans que acabi el mes de juny, es convocarà la taula de diàleg social. Aquest serà un pas imprescindible per a l'Executiu de Sánchez, on es discutirà la proposta d'augment amb sindicats i patronals, i molt previsiblement aquestes últimes s'hi oposaran.
Serà el temps de Yolanda Díaz: la coneguda com a 'ministra-consens' haurà de desplegar les armes. Però la veritat és que, tinguin efecte o no, la seva voluntat és aprovar la pujada. Ho farà hi hagi o no hi hagi acord, de manera que l'augment del salari mínim sembla que està garantit.
Després del diàleg social, la proposta tornarà a la taula del consell de ministres, que és qui l'ha d'aprovar, segons el calendari esmentat. Previsiblement al setembre, però sense descartar finals de juliol.
Es desconeix de quant serà l'augment
El que no se sap, ja que ho haurà de determinar el Govern a partir de l'informe del grup d'experts, és de quant serà exactament la pujada. El 2020, l'Executiu ja va frenar les intencions de Yolanda Díaz d'augmentar 50 euros l'SMI i situar-lo en 14 pagues de 1.000 euros, és a dir, 13.300 euros bruts anuals. En aquesta ocasió, caldrà veure de quant és la pujada i si genera reticències entre els diputats.