Pugen el risc de rebrot i la velocitat de transmissió de la Covid a Catalunya

En els darrers dies les dues dades han viscut un lleuger increment, que s'emmarca, però, en una millora sostinguda que s'ha evidenciat els primers dies del mes de juny

El Departament de Salut ha publicat l’últim balanç de dades de la Covid-19 aquest divendres. Dades que evidencien una baixada sostinguda la darrera setmanade les hospitalitzacions, de les defuncions i dels indicadors, com el risc de rebrot, la velocitat de propagació i la incidència acumulada. Al temps, però, els registres expressen un lleuger repunt d’algunes dades en els darrers dies, però que no amaguen una millora en la setmana de l’1 al 7 de juny.

En la darrera setmana ha baixat la pressió hospitalària, s’han produït vuit defuncions menys —de 22 a 14— i han baixat els principals indicadors. A banda, també han baixat tant la xifra com la taxa de casos confirmats per proves PCR i tests d’antígens, i la vacunació ha evolucionat favorablement.

Menys pressió hospitalària i menys defuncions; cinc, però, en l’últim dia

La setmana del 25 al 31 de maig hi havia 740 persones ingressades. En canvi, entre l’1 i el 7 de juny es va baixar als 590. Les dades d’aquest dijous, dia 10, registren 554 hospitalitzacions, després que es fessin set ingressos. A més, hi ha cinc crítics menys a les UCI, amb la qual cosa el total es redueix a 188.

Pel que fa als nous casos confirmats, se n’han declarat 712 en les darreres vint-i-quatre hores. En paral·lel, encara que les dades de defuncions de la darrera setmana són positives, en l’últim dia han mort cinc persones. 

Tot plegat, eleva el total de casos en tota la pandèmia a 634.006 i les defuncions a 22.219, segons el darrer balanç de la conselleria. 

Baixen els indicadors respecte de l’última setmana, però registren un lleuger repunt els darrers dies

Més enllà de les cinc morts en les darreres vint-i-quatre hores, els indicadors també mostren un lleuger repunt els darrers dies. En el marc, però, d’un descens generalitzat respecte de l’última setmana del mes de maig.

La velocitat de propagació, l’Rt, ha baixat respecte de l’interval del 25 al 31 de maig. S’ha passat de l’1,06 a un 0,91, encara que aquest dijous havia assolit el 0,90. 

El risc de rebrot, per la seva banda, ha disminuït notablement. Si el darrer interval el risc era de 115, el 7 de juny se situava als 90. Però de la mateixa manera, l’última dada prové d’un lleuger repunt previ, ja que s’havia arribat als 88 punts.

La casuística és idèntica en el registre de la incidència acumulada dels últims catorze dies. S’incrementa els darrers dies, encara que es manté per sota de 100, però demostra una evident millora respecte de la setmana passada. Així, dels 108,98 punts del final del mes de maig, es passa a 99,83, tot i que s’havien assolit els 98,92.

Els casos detectats també disminueixen

Pel que fa als casos confirmats per PCR o tests d'antígens, en el període de l'1 al 7 de juny se n’han detectat 3.449, aproximadament mil menys que a l'interval anterior. Això situa la taxa de confirmats per PCR/TA en 44,54 casos per cada 100.000 habitants, per sota del període anterior (55,29).

De fet, de les 80.373 proves PCR i els 33.559 tests d'antígens fets durant la darrera setmana, un 3,34% ha resultat positiu. En total, 43 dècimes menys. Des de l'inici de la pandèmia s'han confirmat 693.316 casos, dels quals 634.006 per PCR/TA. Pel que fa a les morts, amb les cinc de les darreres hores, el total és de 22.219.


Comentaris

envia el comentari