El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa

El teu contracte podria canviar: Només hi haurà 3 tipus i s'elimina un dels més usats

La reforma de la legislació laboral té previst mantenir els contractes temporals, els fixos i els de formació

El govern de Pedro Sánchez té previst aplicar modificacions en l'àmbit laboral. Des dels ERTO fins a la revaloració de les pensions, però sobretot cal destacar la derogació parcial de la reforma laboral. L'any 2012, el govern del PP va impulsar diversos canvis en la legislació laboral que, ara, el govern actual vol revertir.


Aquests canvis es coneixen com a 'contrareforma laboral'. Avui volem posar sobre la taula els canvis que es volen aplicar en els contractes.

El govern de coalició va establir com a prioritat reordenar i simplificar els tipus de contracte laboral. Ara, l'esborrany de la nova legislació demostra que, efectivament, aquest és un dels punts de la contrareforma que es pretén instaurar en els pròxims mesos.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Canvi radical en els contractes laborals

El programa 'Cuatro al día', que ha tingut accés al nou projecte del govern, ha donat detalls sobre quin serà el nou esquema de contractes a Espanya. Així doncs, asseguren que ara només hi haurà tres tipus de contractes: fixos, temporals i de formació.

No hi ha dubte que el primer objectiu del govern és posar fi a la temporalitat laboral, de manera que aquests contractes, els temporals, seran limitats.

La idea és la següent: el contracte temporal podrà tenir una durada de sis mesos, prorrogables per un únic període de sis mesos. Els contractes temporals que arribin a l'any de durada passaran, automàticament, a ser contractes fixos. Les empreses, doncs, estaran obligades a incorporar de forma definitiva en la seva plantilla als treballadors que superin l'any de contracte.

A més, aquells treballadors amb contracte temporal i que, dels últims 30 mesos, hagin treballat 24 en situació de temporalitat, passaran a ser fixos. Aquest és un mecanisme del govern per mitigar la temporalitat que caracteritza milions de contractes laborals al nostre país.

D'altra banda, el govern ha decidit suprimir el contracte d'obra i servei, que sovint s'ha fet servir per perllongar situacions de temporalitat. S'entén que aquesta fórmula contractual ha contribuït de manera decisiva a la precarització i inestabilitat de l'ocupació al nostre país..

La reforma, doncs, té previst mantenir tres tipus de contracte: el fix, el temporal i el de formació. Ara bé, els contractes fixos tenen un subtipus: es tracta del contracte fix discontinu. Aquesta modalitat permet, per exemple, garantir la condició de fixos a treballadors per temporada, com ara temporers o personal de restauració.


Amb tot això, Espanya afronta una modificació de la legislació laboral que, segons les intencions declarades pel govern, ha d'aportar estabilitat al teixit laboral del nostre país.


La reforma és, per ara, un simple esborrany que el govern té sobre la taula després del treball liderat per la vicepresidenta tercera Yolanda Díaz. En primer lloc, s'haurà de debatre internament en el Consell de Ministres.Quan aquest òrgan ho aprovi, serà quan el nou esquema contractual sigui debatut a les càmeres i se sotmeti a l'aprovació. En tot cas, la idea és que les noves fórmules de contracte entrin en vigor en qüestió de mesos.