Cotxes aparcats al parc natural del Cap de Creus

Noves prohibicions per aquest estiu: El Govern restringeix l’accés a cinc grans espais

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha anunciat que restringirà l'accés a cinc parcs naturals, entre ells el del Delta de l'Ebre i el del Cap de Creus, per tal d'«evitar aglomeracions»

La conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que restringirà l’accés a cinc parcs naturals catalans. La notícia s’ha transmès aquest dijous a través d’un comunicat, en què s’explicita que l’objectiu de la mesura és «evitar la massificació».

El Departament ha explicat que la primera acció que es durà a terme en el marc del pla començarà aquest divendres. Serà al Parc Natural del Cap de Creus, a l’Alt Empordà, on es prohibirà arribar en cotxe a la punta del cap i a la zona del far entre les 09.30 i les 20.00 hores.

Autobusos llançadora per a accedir als parcs naturals del Cap de Creus i del Cadí-Moixeró

Al cap, s’hi podrà arribar amb bicicleta o a peu. Però també amb uns autobusos llançadora que sortiran cada vint minuts des del nou aparcament gratuït del Corral d’en Morell, a Cadaqués. Els bitllets costaran vuit euros, i inclouran el viatge d’anada i de tornada.

Al Parc Natural del Cadí-Moixeró se seguirà un protocol semblant, amb autobusos llançadora, que començarà, però, amb una prova pilot l’últim cap de setmana del mes de juny. 

Els busos connectaran Saldes i el mirador del Gresolet, punt de partida de l’ascens al Pedraforca. De fet, l’ajuntament de la localitat berguedana està estudiant l’opció de crear un aparcament gratuït que sigui capaç d’absorbir els cotxes dels excursionistes que agafin l’autobús.

Es consolida la decisió de controlar les aglomeracions als punts crítics del Delta de l’Ebre

Al Parc Natural del Delta de l’Ebre, tal com ja es va avançar el mes d’abril´—després de les aglomeracions de la Setmana santa— es controlarà l’accés de vehicles a la platja i la barra del Trabucador. 

L’espai és molt freqüentat per furgonetes i autocaravanes, i ja està presa la decisió d’instal·lar zones d’aparcament i serveis sanitaris i d’informació. A banda, amb tot això es vol protegir les zones de nidificació de les aus.

Al Pirineu s’implementaran serveis de reserva prèvia per a aparcar

L’estiu també portarà una nova manera de controlar l’aforament i l’aparcament a alguns parcs naturals del Pirineu. Al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, es controlarà l’aforament i hi haurà restriccions al coll de Fontalba, a les Gorgues del Freser i al refugi Coma de Vaca. 

En tots els casos caldrà pagar cinc euros, i a Fontalba, punt de partida dels ascensos a Núria i el Puigmal, caldrà fer una reserva prèvia per a aparcar.

D’altra banda, el Parc Natural de l’Alt Pirineu també implementarà un sistema de reserva d’aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera, a la vall de Tavascan, a la Mollera d’Escalarre i a Sant Joan de l’Erm. 

També s’està treballant per a controlar l’accés a l’aparcament de la Molinassa, des d’on surt la ruta cap a la Pica d’Estats. Amb tot, caldrà veure quina eficàcia tindran aquestes mesures, així com quina intenció porta amb si, per tal de preveure si no serà tan sols una mesura transitòria.