Foto de la Junta General de Grups d’Interès

Agbar es reafirma com una companyia transparent i compromesa amb la societat en una trobada participativa

El 9 de juny es va celebrar la Junta General de Grups d’Interès
Foto de la Junta General de Grups d’Interès
La Junta General de Grups d’Interès s’ha desenvolupat en tres eixos | Agbar

Agbar ha reafirmat la seva posició com una companyia transparent i compromesa amb la societat en una trobada participativa.

Ahir es va celebrar la Junta General de Grups d’Interès. Es tracta d’un innovador exercici de diàleg per retre comptes i reforçar l’escolta activa amb representants de diversos àmbits.

La Junta General de Grups d’Interès s’ha desenvolupat en tres eixos: la Solidaritat, l’Ocupació i la Reconstrucció verda i inclusiva; corresponents a la proposta de Pacte Social de la companyia, territori a territori.

Àngel Simon, president d’Agbar, en aquest sentit ha afirmat: «Tan important com actuar és compartir el progrés en les iniciatives i dotar dels mecanismes per incorporar punts de vista que permetin seguir millorant». 

I afegeix, «això encara és més rellevant en l’època actual per tal de donar respostes conjuntes als reptes amb els quals ens enfrontem com a societat».


 

Compromís amb la solidaritat

El primer bloc s’ha dedicat al compromís amb la solidaritat  amb diversos participants del tercer sector. 

Josep Quitet, president de Creu Roja a Catalunya, ha destacat que «la col·laboració publicoprivada és imprescindible per poder avançar en iniciatives socials en els temps actuals, en què la desigualtat s’ha cronificat». 

En un diàleg amb Carmen Piñán, directora de Comunicació i Sostenibilitat d’Agbar, han coincidit en la importància de cooperar per donar cobertura a les persones en situació de vulnerabilitat.

Per la seva banda, Felipe Campos, director de l’Associació Educativa Ítaca i nou conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha assenyalat «la importància de les aliances, amb el paper destacat de les empreses, per abordar les problemàtiques socials que es deriven de la pandèmia».

Aquest compromís amb la solidaritat Agbar també l’exerceix amb la ciutadania. Ho han posat de manifest diferents testimonis, com el de Judith Hidalgo, treballadora social de l’Ajuntament de Sabadell

En aquest context, també han intervingut en l’acte Nazrul I. Chowdhury, del Projecte Confiança, i Meritxell Farré, directora de Participació d’Agbar, que han col·laborat en un projecte per contribuir a la cohesió social i a la integració en el teixit productiu de persones immigrants.

Alba Gómez, directora de la CONFAVC, ha fet èmfasi en «la necessitat de continuar sumant esforços per frenar l’augment de la bretxa digital dels col·lectius en situació de vulnerabilitat». 

En aquest sentit, s’han compartit projectes pioners en l’atenció de clients amb discapacitat, amb la intervenció de Luis Alberto Redondo, president de la Federació d’Associacions de Persones Sordes de Castella i Lleó, i de Nuria Ponce, de l’equip d’Atenció al Client d’Aigües de Huelva.

Compromís amb l’ocupació

En aquesta Junta General de Grups d’Interès d’Agbar, també s’ha abordat el compromís de la companyia amb l’ocupació de qualitat, amb la participació de Carlos Cruz, secretari d’UGT AB i president del Comitè Intercentres

Ha afirmat que «el contracte social és el que defineix les  empreses del futur, i, amb l’impuls de la formació contínua, és fonamental per seguir adaptant el model productiu», en un diàleg amb el director general d’Agbar. 

Així mateix, Manuel Cermerón s’ha referit a la importància de l’impuls de l’ocupabilitat per lluitar contra les desigualtats, no només amb els treballadors, sinó també en relació amb la cadena de proveïdors.

També s’ha dedicat atenció als esforços que s’han fet durant la pandèmia per preservar la protecció dels treballadors d’Agbar i garantir el subministrament a la ciutadania. 

El Dr. Trilla és el cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i assessor científic d’Agbar. Ha explicat les mesures que la companyia ha adoptat durant els últims mesos. 

D’altra banda, en la trobada s’ha destacat el compromís dels treballadors, i hi han participat Iván Gracia i Carmen Giner, en representació dels treballadors d’Agbar.

Compromís amb la reconstrucció verda i inclusiva

En la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar també s’ha abordat de quina manera la companyia enfoca la reconstrucció i la protecció necessària del medi ambient com a principal repte de futur. 

Miguel Vicente, president de Barcelona Tech City, ha afirmat que «per desenvolupar l’ecosistema tecnològic cal apostar per la innovació oberta i connectar empreses amb start-ups i universitats»

En aquest context s’han compartit referències de projectes d’innovació com CitySentinel per al monitoratge de l’evolució de la COVID-19 a les aigües residuals.

Pel que fa a la importància de la protecció del planeta, Mònica Usart, meteoròloga i divulgadora científica, ha parlat de «la necessitat de frenar i adaptar-se als efectes del canvi climàtic» en el  cicle de l’aigua

Tot en una conversa amb Narcís Berberana, global strategist d’Agbar, que ha exposat algunes de les iniciatives que lidera la companyia en aquest àmbit, com ara els projectes per a l’increment de la resiliència dels territoris.

Agbar té una activitat destacada a l’Amèrica Llatina, com per exemple a Xile, un país molt exposat al canvi climàtic i als fenòmens meteorològics extrems. 

Daniel Tugues, director d’Operacions d’Aigües Andines, ha explicat l’episodi recent de pluges que es va viure al començament d’aquest any – a l’estiu a l’hemisferi sud – i les accions que es porten a terme per poder tenir infraestructures més resilients.

Un Pacte Social territori a territori

En col·laboració amb totes les entitats representades, Agbar està proposant un Pacte Social per respondre als principals desafiaments que afrontem actualment com a societat. A més de contribuir a la recuperació després de la pandèmia, sobre la base de tres eixos: Solidaritat, Ocupació i Reconstrucció verda i inclusiva.

En la Junta General de Grups d’Interès han participat diversos representants de municipis on s’està duent a terme aquest pacte. 

És el cas d’Eduard Pellicer, regidor de l’Ajuntament de Cambrils i president de l’empresa mixta comarcal Comaigua, al Baix Camp, o Gabriel Cruz, alcalde de Huelva, a Andalusia

Cruz ha assegurat que «el pacte social és una eina fonamental per avançar en els reptes de futur i ajudar en la recuperació econòmica sostenible», en una intervenció al costat d’Isabel Butrón, gerent d’Aigües de Huelva.

Per la seva banda, Asunción Martínez, alta comissionada de l’Agenda 2030 d’Agbar, ha concretat com Agbar està contribuint a la recuperació, atenent també el repte del canvi climàtic

María Gómez, alcaldessa d’Almoradí, a Alacant, ha assenyalat que «és tan important actuar davant dels reptes socials com preparar-se davant dels reptes climàtics». A més, ha compartit com va afectar el subministrament de l’aigua la DANA que es va patir al Baix Segura, i com la resposta d’Agbar va contribuir a mitigar-ne l’impacte.

Aquesta Junta General de Grups de Relació d’Agbar ha posat en relleu la participació activa de diferents entitats amb les quals col·labora la companyia

Sense dubte, és present la importància de les aliances per abordar els reptes actuals i seguir adquirint conjuntament compromisos de futur per millorar la  qualitat de vida de les persones.