Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una oficina del BBVA i una cartera amb bitllets d'euro

L'avís d'un client del BBVA: suplanten la identitat i estafen 200.000 euros

L'usuari ni tan sols tenia un compte a l'entitat i es va assabentar del que havia passat a través d'una carta d'Hisenda

L'any passat, un ciutadà espanyol es va veure embolicat en una complexa trama de suplantació d'identitat. Com a resultat, els estafadors van obrir un compte al seu nom a BBVA i van robar ni més ni menys que 200.000 euros.

Aquest incident posa de manifest la creixent sofisticació dels delinqüents. A més, també alerta sobre la necessitat d'estar sempre informat per protegir les nostres dades personals.

Van suplantar la seva identitat i van obrir un compte al BBVA

Conèixer el perill de les estafes més comunes és important per no posar en risc la nostra seguretat. En aquest cas, tot va començar a través del phishing, quan a l'usuari li van robar les dades personals.

Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
Els estafadors van fer servir el phishing per robar les dades de la víctima | Getty Images

Amb ells, els estafadors van poder obrir un compte al seu nom (sense que ell ho sabés) a la coneguda entitat BBVA. La víctima no va saber res fins que va rebre una carta d'embargament de l'Agència Tributària sobre els seus ingressos.

Com que és una notificació relacionada amb el BBVA, a l'usuari li van saltar les alarmes. La raó? Ell no havia obert cap compte a l'entitat financera. Per això, va decidir acudir de manera presencial a una oficina per saber què estava passant.

Al compte hi havia un saldo de 200.000 euros

En anar a l'oficina del BBVA, els empleats li van donar les dades del compte. Quan va indicar que no havia donat autorització, li van dir que era un cas de suplantació d'identitat.

Una persona gran subjecta uns bitllets, amb un logotip del BBVA
El compte de BBVA acumulava més de 200.000 euros | Getty Images, catalunyadiari.com

Aquest compte va arribar a acumular un saldo superior als 200.000 euros. A més, els estafadors l'havien fet servir per dur a terme ingressos de 5.000 euros, així com retirades que arribaven als 10.000 euros.

Després de conèixer els fets, la víctima assegura que té un "gran dany moral". A més, se sent intranquil per si utilitzen les dades per dur a terme més estafes. Cosa que va començar amb una tècnica com el phishing no ha acabat gens bé per a aquest usuari.

Mesures de seguretat per evitar aquest tipus d'estafes

Aquest cas d'estafa a BBVA subratlla la importància de prendre mesures de seguretat addicionals per protegir la nostra informació personal. Aquí tens algunes recomanacions:

  • Revisar regularment els comptes bancaris: és crucial revisar periòdicament els estats de compte i les transaccions per detectar qualsevol activitat sospitosa.
  • Utilitzar autenticació de dos factors: aquesta mesura afegeix una capa extra de seguretat, fent més difícil per als estafadors accedir als nostres comptes.
  • Protegir la informació personal: evitar compartir dades sensibles a través de correus electrònics o missatges no segurs.
  • Informar immediatament: si es detecta alguna activitat sospitosa, és vital informar el banc immediatament per prendre les mesures necessàries.