Avís preventiu per contaminació elevada a l’àrea de Barcelona

La mesura afecta a 40 municipis de tota l’àrea metropolitana i es fa una crida a utilitzar el transport públic. La meteorologia i el MWC estan al darrera d’aquesta situació

La contaminació és elevada aquests dies a Barcelona | Arxiu

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació a Barcelona i a tota la seva àrea metropolitana a causa de la durada de l’anticicló, que està estancant molt la pol·lució perquè no hi ha circulació de masses d’aire, i de la contaminació derivada del ‘Mobile World Congress’ (MWC). La mesura afecta a un total de 40 municipi de la conurbació de la capital catalana inclosos dins de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric.

En concret, aquestes poblacions formen part de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. L’objectiu de la mesura és reduir les emissions de contaminació per tal d’evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu, que és la fase prèvia a l’alerta sense que aquesta hagi d’arribar, comporta les següents mesures:

  • Indicar amb panells lluminosos a les principals carreteres sobre la situació.
  • Demanar a la ciutadania que intenti utilitzar el transport públic.
  • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.
  • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials que produeixin pols.
Imatge de la capa de contaminació aquest dimarts sobre Barcelona
Imatge de la capa de contaminació aquest dimarts sobre Barcelona | Alfons Puertas

 

Contaminació en ple ‘Mobile World Congress’

El ferm anticicló que porta dies a Catalunya està fent que la qualitat de l’aire empitjori cada dia més amb molta calitja a l’àrea de Barcelona. L’arribada d’una massa de pols sahariana està contribuint a que la situació empitjori, però encara més greu ha estat l’increment sobtat de la mobilitat derivada del MWC que es celebra aquesta setmana a la capital catalana, on milers de persones han de desplaçar-se amb vehicle privat, ja que, a més, hi ha vaga al Metro.

Ahir dilluns es van produir dues superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 als punts de mesurament Barcelona (Vall d’Hebrón) i Granollers, sense descartar que avui se’n donin de noves. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules, que no comporta restriccions de vehicles, o bé desactivar l’avís preventiu. També s’han detectat nivells alts de diòxid de nitrogen (NO²).


Comentaris

envia el comentari