Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.

Avís del Banc d'Espanya: «Compte amb aquests regals dels bancs»

Tant les entitats com els clients han de conèixer el codi de bones pràctiques

El 2023 ha començat amb una allau d'ofertes suculentes dels bancs per domiciliar la nòmina amb ells. L'estratègia consisteix a oferir diners o regals cridaners per atraure nous clients. El Banc d'Espanya ha llançat una advertència davant d'aquestes pràctiques cada cop més generalitzades.

La principal institució bancària d'Espanya està seguint molt de prop el que fan bancs com ara BBVA, Santander o Caixabank. Aquestes pràctiques entren dins de l'estratègia comercial de cada entitat i, per tant, són legals. De fet, el Banc d'Espanya no hi pot intervenir.

Tanmateix, el que sí que pot fer és recordar les normes bàsiques per a les bones pràctiques bancàries. És un recordatori tant a entitats com a clients per tenir presents les normes que cal seguir. Això és el que el Banc d'Espanya diu sobre aquestes ofertes dels bancs.

Això diu el codi de bones pràctiques

El Banc d'Espanya s'ha posat en alerta en veure les agressives campanyes de captació de clients dels bancs espanyols. Moltes entitats ofereixen quantitats de diners suculentes o regala productes per domiciliar la nòmina o la pensió i també per obrir un compte corrent amb ells.

Muntatge del Banco Santander i BBVA
El BVA i el Santander són dos bancs que ofereixen aquestes promocions. | Getty Images

L'organisme recorda que hi ha una sèrie de bones pràctiques que han de conèixer tant les entitats com els clients. Per exemple, no generar falses expectatives: «Si el banc sap que el client no podrà complir els requisits per beneficiar-se del regal, l'ha d'informar».

També han d'«avisar de la data de finalització de la promoció perquè l'usuari pugui fer les gestions necessàries per optar-hi». A més, el Banc d'Espanya demana «informar sobre les condicions de la campanya». No n'hi ha prou amb un anunci publicitari, recorda l'organisme.

La informació ha de ser «completa quant a requisits» i les condicions de la campanya, «contemplades al contracte». Els bancs han de mantenir les condicions. Així, «si s'acorda que el regal es rebrà a canvi de domiciliar la nòmina i mantenir-la durant dos anys, ambdues parts han de complir-ho».

Finalment, els bancs han d'«explicar com repartiran els regals si s'acaben les existències». Aquestes condicions són de compliment obligat per part de les entitats bancàries. Davant de qualsevol infracció, els clients poden recórrer als canals habituals per defensar la seva posició.

Imatge de la façana del Banc d'Espanya
El Banc d'Espanya té uns criteris que cal seguir. | Getty Images

Com reclamar davant d'un incompliment

El codi de bones pràctiques és una norma de compliment obligat per part de tots els bancs. Si el client ha contractat una d'aquestes promocions i l'entitat no compleix la seva part, pot reclamar-ho. El Banc d'Espanya compta amb una memòria de reclamacions on se'n poden consultar els criteris.

Per exemple, l'entitat no pot modificar les condicions de promoció durant el període que dura la campanya. Si el banc canvia aquests requisits o les comissions, està incomplint el codi de bones pràctiques. Aleshores, l'usuari pot reclamar-ho del Banc d'Espanya.

D'altra banda, el client també ha de saber que està subjecte a una sèrie d'obligacions amb el banc. Els compromisos estan recollits al contracte i, per tant, l'entitat també pot emprendre accions legals. En tot cas, aquestes accions estan regulades en darrera instància per òrgans superiors.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!