Ordinador

Avis del SEPE a tots els treballadors: pots perdre molts diners

La nova estafa que pot fer que perdis tots els teus diners

Un nou intent de frau amenaça molts usuaris i pot fer que perdis molts diners. El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha alertat els ciutadans d'aquesta nova estafa.

A través de les xarxes socials, la institució ha explicat que s'han detectat missatges fraudulents que suplanten la identitat del mateix usuari. Aquesta tècnica és popularment coneguda com a phishing.

El Servei Públic d'Ocupació ha utilitzat aquest avís perquè els usuaris tinguin presents alguns consells bàsics perquè no caiguin en cap frau. Un dels consells que han llançat és que qualsevol servei mai no demanarà dades personals a través del missatge. Si rebem un missatge, correu o simplement un WhatsApp amb algun missatge d'aquest estil, cal eliminar-lo.

Per descomptat, tampoc no hem de facilitar dades personals o dades bancàries en webs que no siguin fiables. Tampoc no hem d'accedir a enllaços rebuts per missatge de text si detectem que el remitent no és segur.

Més tipus d'estafes

Després de l'anterior campanya de la declaració de la renda, la Guàrdia Civil va advertir que la tècnica de pesca és una de les més comunes als ciberdelinqüents. Una altra de les tècniques més utilitzades és l'accés fraudulent de les dades privades dels usuaris.

Els usuaris en descarregar el fitxer donen accés als estafadors per poder corrompre l'ordinador o el telèfon mòbil de la víctima. Teòricament, aquests missatges inclouen una transferència bancària de la devolució o un comprovant.

La Guàrdia Civil també va detectar correus electrònics on es feien passar per l'usuari. D'aquesta manera suplantaven la identitat del mateix usuari o de l'Agència Tributària.

Aquest tipus de fraus són a l'ordre del dia

Detall d'unes mans fent servir un mòbil
Aquest tipus de fraus són a l'ordre del dia | Arxiu

El phishing és una tècnica que és present al nostre dia a dia més del que pensem. Segons l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI), els usuaris han de conèixer aquest tipus de frau per no caure a la trampa.

El phishing és un mètode en què els ciberdelinqüents envien un correu electrònic on suplanten la identitat. Poden ser empreses o institucions, com també poden ser del nostre propi banc, una xarxa social, entitat pública o servei concret. Tenen com a objectiu obtenir tota la informació de dades bancàries i personals, com ara usuaris i contrasenyes o adreces o dades de targetes de crèdit.

Si rebem qualsevol correu que el remitent pugui ser estrany, l'Oficina de Seguretat de l'Internauta aconsella ignorar-ne el missatge i eliminar-lo. També, no hem de fer clic a cap enllaç ni descarregar cap fitxer adjunt.

Consells per protegir-nos davant aquest tipus d'estafes

1. Si rebem un correu d'algun usuari desconegut o que sembli fraudulent, no l'hem d'obrir ni llegir. Cal eliminar-lo directament.

2. Mai no inclourà enllaç a la web per iniciar sessió o algun document si el correu pertany a una institució oficial.

3. Comproveu que l'antivirus del nostre ordinador i el sistema operatiu del telèfon estan actualitzats.

4. Hem de procurar tenir contrasenyes i usuaris segurs per evitar que accedeixin al nostre compte. També podem afegir un segon mètode de verificació per poder accedir d'una manera més segura.

5. Encara que siguin de familiars o persones conegudes, hem de tenir precaució en descarregar fitxers adjunts a través de SMS, xarxes socials o WhatsApp. Poden contenir virus malignes.

6. No hem de contestar mai aquest tipus de correus.

7. Si caiem al parany, hem d'anar a les dependències policials per denunciar-ho. Si ho fem a temps, podrem recuperar els nostres diners i evitar que circulin les nostres dades a les mans dels ciberdelinqüents.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!