El Delta de l'Ebre, a vista d'ocell

L'encant i exuberància del Baix Ebre

La comarca del Baix Ebre és una terra de costa, riu i muntanya per igual, de Parcs Naturals de valor i bellesa incomparable

La comarca del Baix Ebre és una terra de costa, riu i muntanya per igual, de Parcs Naturals de valor i bellesa incomparable, i un patrimoni cultural cabdal, on la preponderància de la ciutat de Tortosa, evidencia la seva rellevància històrica com a porta d’accés entre la costa i l’interior peninsular.

Tot plegat una terra on perdre’s degustant exquisideses marineres, banyant-se a les seves platges, descobrint paisatges únics navegant per l’Ebre, o aprofundint en la història dels diferents pobles i cultures que han habitat la comarca des de temps immemorials.

Tortosa

Porta d’accés de l’Ebre al mar i viceversa, Tortosa ha estat des d’època romana la ciutat més important del sud del Principat, i juntament amb el riu, l’eix vertebrador que ha dotat de personalitat les Terres de l’Ebre com el territori singular que representen.

La capital ebrenca guarda encara un extens valor patrimonial fruit de la història viscuda.  L’antic castell sarraí de la Suda, reconvertit en fortalesa cristiana, juntament amb la Catedral i el Palau episcopal, són elements imprescindibles per descobrir la majestuositat del seu passat. Mentre que la seva importància com a guardiana del sud català, es fa present també en diverses fortificacions repartides per tot el terme i els trams de la potent muralla que vetllava la ciutat.

Castell de la Suda
Castell de la Suda, situat a Tortosa | Viquipèdia

D’altra banda, és d’especial interès el vestigi renaixentista de la ciutat, on el conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis esdevé d’obligada visita pel seu caràcter únic a tot el Principat; així com el call jueu medieval, el refugi aeri museïtzat de la Guerra Civil o l’empremta modernista de l’eixample urbà de finals del segle XIX.

Tot plegat una ciutat completíssima en l’àmbit patrimonial, que alhora abraça el curs del riu i esdevé el punt de partida ideal per a descobrir la comarca i totes les Terres de l’Ebre, dotant la visita de sentit històric i una experiència incomparable.

El Delta de l’Ebre

Amb una extensió de 7.736 hectàrees, el Parc Natural del Delta de l’Ebre està dividit pel riu Ebre entre les comarques del Montsià i el Baix Ebre; és la zona humida més gran dels Països Catalans i una de les més importants de tot el Mediterrani.

El paisatge del Delta es conforma deterres totalment planes que li donen un aspecte únic; on les grans extensions d’arrossars es troben amb nombroses llacunes, sòls salins amb cirialeres, joncs marins, canyissars i platges llargues i arenoses.

Serra del Montsià
Vista de la Serra del Montsià des del Delta de l'Ebre | Getty Images

Tot plegat un paratge natural singular, que esdevé llar d’una importantíssima riquesa faunística on conviuen mamífers, rèptils, amfibis, peixos, zooplàncton, invertebrats, i especialment, ocells; essent un nucli de nidificació excepcional, on hivernen, reposen i alimenten 325 de les 600 espècies d’aus que existeixen a tota Europa.

El Massís dels Ports

A l’oest de la comarca, el Massís dels Ports abasta també part del Montsià i la Terra Alta, a més a més del Matarranya a la Franja i els Ports i el Baix Maestrat al País Valencià; essent el Tossal del Rei, el cim compartit entre els tres antics regnes de la Corona d’Aragó.

El Parc Natural homònim, declarat l’any 2001 per la Generalitat de Catalunya, esdevé un paratge rellevant per la seva vàlua geològica, biològica, paisatgística i cultural. El seu relleu escarpat, accidentat i abrupte, així com la diferència entre el vessant marítim i el vessant interior han generat un elevat nombre d’ambients diferents que han permès la proliferació d’una gran diversitat de flora i fauna.

Cabra salvatge al Massís dels Ports
Cabra salvatge al Massís dels Ports | Joan Mestre

La cabra salvatge ibèrica, el gat fer, la llúdriga, el voltor, l’àliga daurada, l’àliga perdiguera, l’astor, el falcó pelegrí, el duc, el dragó rosat, la tortuga de rierol, el tritó verd són alguns dels animals protegits que habiten aquest espai, que compta amb itineraris senyalitzats i àrees de lleure condicionades per gaudir al màxim de la natura.

El riu i el mar

Elements vertebradors de la comarca,  l’Ebre i el Mediterrani es fan indestriables en el marc mental dels ebrencs; un paisatge natural intrínsec que del Delta a la Serralada Prelitoral han dotat de vida el territori des de temps immemorials.

El riu Ebre, via de transport, font de regadiu i de recursos naturals, banya els municipis de Benifallet, Xerta, Tivenys, Aldover, Tortosa, l’Aldea i Deltebre, i en tots ells, es dibuixa d’una manera particular. El fluvi esdevé una oportunitat única de descobrir els contrastos de la comarca navegant per les seves aigües, o simplement gaudint de diversos esports fluvials com el rem, el piragüisme, la pesca esportiva o la navegació amb muleta, entre d’altres.

Assut de Xerta
L'Assut de Xerta, amb la Serra de Cardó caient sobre l'Ebre | Visit Tarragona

Per la seva banda, la costa del Baix Ebre, s’estén des de la punta del Delta, al municipi de Deltebre, passant per l’Ampolla, el Perelló i l’Ametlla de Mar. Un contacte marítim que ha esdevingut l’origen d’una gastronomia especial i característica de les Terres de l’Ebre, al mateix temps que ha dotat la comarca de llargues platges de sorra i cales verges d’aigua cristal·lina, que conviden a banyar-se en qualsevol època de l’any.

Altres espais d’interès

Més enllà de l’indiscutible valor patrimonial de la ciutat de Tortosa, els diferents municipis de la comarca guarden tresors patrimonials i arqueològics igual de remarcables. En destaquen especialment els vestigis prehistòrics en forma de pintures rupestres de Cabra-Freixet, al Perelló, i el poblat ibèric de Castellot de la Roca i l’enclavament fenici d’Aldovesta, situats al terme de Benifallet.

Per la seva banda, l’Ametlla de Mar és una de les localitats més pintoresques de la Costa Daurada; un poble pescador amb més d’una vintena de cales, moltes d’elles verges, que esdevé un dels principals atractius de la costa al Baix Ebre; un indret idoni per gaudir d’esports nàutics, la tranquil·litat del mar i una gastronomia marinera per llepar-se’n els dits.

Per als amants de l’esport a l’aire lliure i d’anar en bicicleta en família, la comarca ofereix l’anomenada Via Verda, l’antic pas de la via del tren reconvertit en un passeig ben agradable que recorre paral·lelament el curs de l’Ebre, des de Tortosa fins a Benifallet, abans d’entrar a la Terra Alta.