Via Verda al seu pas pel Baix Ebre

Un dia al Baix Ebre

La comarca capital de les Terres de l’Ebre guarda des de Parcs Naturals de valor i bellesa incalculable

El Baix Ebre és un dels destins més complets de visitar en tot el Principat; la comarca capital de les Terres de l’Ebre guarda des de Parcs Naturals de valor i bellesa incalculable, als vestigis dels pobles i cultures que van gestar la manera de ser d’ebrenques i ebrencs.

El Delta, els Ports i la presència senyorial de Tortosa

Com el veï Montsià, el Baix Ebre encara escapa el turisme massificat de la resta de les comarques de costa; una oportunitat especial per gaudir de l’entorn natural del Delta i les seves llargues platges, així com les petites cales del nord acompanyades d’un bon plat mariner. Al centre, Tortosa i el seu patrimoni vetllen senyorials el pas de l’Ebre. Mentre que el Massís dels Ports s’alça imponent, exercint com a cruïlla de camins entre el País Valencià i la Franja de Ponent.

Com arribar al Baix Ebre

Comarca principal de les Terres de l’Ebre, esdevé aglutinadora de les connexions viàries de la vegueria des de temps immemorials.  Les principals carreteres, l’AP-7 i l’N-340, segueixen la línia de la costa del sud al nord-est, connectant la comarca amb el Baix Camp i el Montsià, i essent els eixos principals de connexió entre Catalunya i el País Valencià.

A l’altura de l’Aldea, la C-42 connecta aquestes vies principals amb Tortosa, on troba la C-12, que provinent d’Amposta, segueix el curs del riu fins a Benifallet, on es bifurca en la C-43 i es connecta amb la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Mapa de la comarca del Baix Ebre
Mapa de la comarca del Baix Ebre | Enciclopèdia Catalana

En l’àmbit del transport públic,  l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Camarles, l’Aldea i Tortosa compten amb estacions de tren; mentre que, l’estació d’autobusos de Tortosa compta amb àmplies possibilitats horàries per realitzar desplaçaments tant per les Terres de l’Ebre, com en direcció Barcelona, València, Lleida o Saragossa.

Quan anar al Baix Ebre

Amb dos dels Parcs Naturals més vius i bells del Principat, el Baix Ebre és bonic de visitar en qualsevol època de l’any, amb la possibilitat de veure diferents paisatges i fauna salvatge segons l’estació.

De la mateixa manera, el patrimoni monumental i arqueològic de Tortosa i els municipis del Baix Ebre,  conviden a descobrir-los independentment del període vacacional en què ens trobem; si bé és cert, que per gaudir al màxim de les seves platges, itineraris, rutes en bicicleta i la navegació tranquil·la pel riu, serà molt més agradable acompanyar-se de temperatures suaus de primavera, estiu o principis de tardor.

Delta de l'ebre per la nit
El Baix Ebre és bonic de visitar en qualsevol època de l’any | Getty Images

Endemés, tenir en compte el calendari festiu i les expressions pròpies de la cultura ebrenca és important a l’hora de descobrir la veritable essència de la comarca.  La Festa del Renaixement de Tortosa, així com les festes majors dels diferents municipis, la jota, els seguicis de gegants, capgrossos, el Cos Iris o les processons marítimes, són una aposta segura i necessària per gaudir al màxim de la visita al Baix Ebre.

Allotjar-se al Baix Ebre

El Baix Ebre ofereix la possibilitat de dormir envoltat d’un entorn natural únic, sigui a la muntanya, a la platja, a tocar del riu o rodejat de camps de cultiu. Hotels, hostals familiars, masies, antigues cases pairals o barraques tradicionals del Delta de l'Ebre, són opcions més que interessants per descobrir el territori ebrenc.

Per la seva banda, la ciutat de Tortosa, esdevé el principal centre de serveis i transport públic de la comarca,  motiu pel qual, esdevé un dels millors punts de partida per desplaçar-se arreu de les Terres de l’Ebre; especialment si no disposem de vehicle propi.

Gastronomia al Baix Ebre

La Gastronomia del Baix Ebre alterna els productes del regadiu, amb la mar i la muntanya; uns productes d’excel·lentíssima qualitat i de ‘quilòmetre zero’, collits, pescats o caçats als mateixos municipis de la comarca.

D’aquesta manera, destaquen com no podria ser d’altra manera,els arrossos del Delta,  així com diversos plats mariners a base de musclos, ostres, anguiles i tonyina de l’Ametlla. Alhora, una gran varietat de carns com l’estofat de cabra i de senglar, l’ànec a la brasa o les baldanes, esdevenen productes característics de l’interior. I no podem oblidar el gran protagonisme de la gran varietat d’hortalisses, cítrics i cirerers regats per les aigües de l’Ebre.

Mariscadors transportant mol·luscs amb una embarcació
Mariscadors transportant mol·luscs amb una embarcació plana a la badia dels Alfacs | ACN

D’altra banda, també són productes característics de la comarca l’oli d’oliva i la mel del Perelló, amb varietats de mil flors, romer i taronger; i una rebosteria variada i tradicional on destaquen els pastissets, les garrofetes, les coquetes de sagí, els torrons de Xerta, els cocs, les capsetes, les paracotes, el panoli i les punyetes de Roquetes.