Alt Pirineu per excel·lència, el Pallars Sobirà és un continu de parcs naturals de muntanya de gran bellesa, de petits nuclis d’aspecte medieval i ermites romàniques que contrasten amb una gran oferta de pistes d’esquí i esports d’aventura.
Parc Natural de l’Alt Pirineu
Amb prop de 70.000 hectàrees, el Parc Natural de l’Alt Pirineu és el més extens de Catalunya, ocupant més de la meitat de la comarca del Pallars Sobirà i part de l’Alt Urgell; una zona privilegiada d’alta muntanya i natura modelada per segles d’activitat humana, que alhora vetlla pels valors i tradicions que ha forjat aquest lligam ancestral dels pallaresos amb el Pirineu.
El Parc reuneix espais singulars com la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya (3.143 m) i l'estany de Certascan, el més extens i profund del Pirineu; així com una rica i variada fauna i flora, entre la qual es pot destacar l'os bru, el gall fer o la sargantana pallaresa, a més d'una gran diversitat d'espècies de flora autòctona protegida. Cal destacar també; els boscos de Baiasca o Virós, els plans de Nequa, Boet i Boavi, i els aiguamolls de la Torrassa.
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Dividit administrativament entre l’Alta Ribagorça, els dos Pallars i la Val d’Aran, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional del Principat; una mostra única dels principals ecosistemes del Pirineu català.
En són característics el seu relleu abrupte, amb circs glacials, estanys, congostos i tarteres, que s’acompanyen d’una vegetació i una fauna típicament pirinenques. Uns ecosistemes que varien en funció dels grans desnivells que es troben entre els cims de més de 3.000 metres, i la part més baixa del parc que s’arriba a situar per sota dels 1.000.
Tot plegat un paratge increïble i d’obligada visita per a tots els amants de la natura i el senderisme; un indret que compta amb 1.940 espècies de flora i 340 espècies de vertebrats, i sobretot, unes vistes meravelloses amb els emblemàtics Encantats i l’estany de Sant Maurici com a elements més emblemàtics al Pallars Sobirà.
Els vestigis de l’antic Comtat
L’omnipresència de les muntanyes i els paratges naturals del Pallars Sobirà es veu esquitxada d’un seguit de petits pobles, ponts de pedra, esglésies, monestirs, petites ermites i les ruïnes d’antics castells i torres defensives que recorden la importància d’un territori cabdal en el naixement de la Catalunya Medieval i alhora el doten d’un valor afegit paisatgístic i patrimonial.
D’entre aquests elements patrimonials, són d’especial rellevància els edificis religiosos, tots ells marcats per l’estil romànic i molts dels quals encara amb sorprenents murals de més de mig mil·lenni d’existència.
D’altra banda, pel seu encant de llegenda, són d’obligada visita els pobles d’Àreu, Burg, Espot, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Gerri de la Sal, Llavorsí, Llessui, Peramea, Tírvia i Tornafort.
L’aventura de descobrir el Pallars
El Pallars Sobirà, i concretament la seva capital, Sort, fou pionera a tot l’Estat en la implementació dels esports d’aventura com una alternativa turística diversa i de qualitat perquè pallaresos i forans poguessin redescobrir la bellesa natural de la comarca des de punts de vista totalment diferents i sorprenents.
D’aquesta manera, des del més d’un centenar de rutes de senderisme, a les cinc estacions d’esquí, la comarca ofereix una amplíssima oferta per a novells i experts, que inclou rutes a cavall, barranquisme, hidrospeed, piragüisme, ràfting, pesca, BTT, escalada, parcs d’aventura, rutes amb quad i 4x4, tir amb arc, paintball i moltes activitats més.
Altres espais d’interès
La capital del Pallars Sobirà, Sort, és també un indret d’especial interès a la comarca, tant per ser el principal centre de serveis del territori, com pel seu patrimoni cultural i museístic; un punt de partida ideal de rutes, esports d’aventura i transports cap als espais més emblemàtics de l’Alt Pirineu.
Com la veïna Ribagorça, el Pallars és territori de falles ancestrals, una festa pagana del foc declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i que se celebra cada any al voltant del solstici d’estiu i la nit de Sant Joan als pobles d’Isil, Alins, València d’Àneu i Alós d’Isil.
D’altra banda, la comarca compta amb diversos espais museístics que expliquen i divulguen de la millor manera el patrimoni natural i històric del territori. En destaquen el Punt d’informació sobre la Guerra Civil i la postguerra situat a la Ribera de Cardós; el Museu i els Salins de Gerri de la Sal; la Casa de l’os bru dels Pirineus d’Isil; o el Museu de les Papallones de Catalunya, entre d’altres.