Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor

La DGT, obligada a tornar els punts del carnet a milers de conductors

Darrere aquesta mesura s'amaga una decisió judicial

La Direcció General de Trànsit (DGT) acaba de patir un revés dur. Haurà de tornar els punts del carnet de conduir milers de conductors espanyols.

Havien estat castigats amb multes econòmiques i la pèrdua de punts per haver comès alguna infracció al volant. Ara, però, la justícia els acaba de donar la raó.

L'organisme que dirigeix Pere Navarro disposa d'un gran nombre de mecanismes per garantir la circulació adequada a les nostres carreteres. La presència d'agents de la Guàrdia Civil, els radars o els senyals de Trànsit funcionen com a solucions preventives. És una manera de recordar-los que han de complir amb les normatives establertes al codi de circulació.

Aquells que se saltin les lleis s'exposen a patir una sanció dura. Els pot comportar una multa econòmica, la immobilització del vehicle o fins i tot la pèrdua de diversos punts del carnet. Quan ens quedem sense ells ja no hi haurà possibilitat de continuar conduint durant una època i tocarà realitzar cursos de recuperació.

Per què tornen els punts del carnet?

Però milers de conductors estan de sort. Havien vist com des de Trànsit se'ls treien uns quants punts per cometre algun tipus d'infracció. Però ara tenen la possibilitat de recuperar-los.

Cotxes
Un camioner ha aconseguit asseure jurisprudència amb la seva denúncia | Getty Images

La DGT ha comunicat que tornaran els punts retirats als que rebessin una anul·lació de multes econòmiques per part de l'Agència Tributària. Es tracta d'una postura confirmada per una sentència d'un jutjat de Burgos. Estimen que aquesta decisió pot establir jurisprudència i provocar una allau de reclamacions.

Per conèixer més detalls sobre aquest tema cal remuntar-se a l'origen del problema. Un camioner havia rebut una sanció de Trànsit i va decidir presentar una reclamació per una sentència en la notificació de la mateixa. Però amb el temps va comprovar que la seva denúncia va prosperar i els tribunals li van donar la raó.

Va aconseguir que Hisenda li retirés la multa. Tot i això, la Direcció General de Trànsit no li va tornar els punts retirats. Això va fer que aquest home tornés de nou a dependències judicials per reclamar el que considerava just.

Una mesura que beneficia molts

Després que un jutge li donés la raó, aquest professional del volant ha aconseguit asseure jurisprudència. Seran molts els conductors en la seva situació que decideixin seguir endavant amb les reclamacions. Sobretot perquè són conscients que obtindran un resultat positiu.

Molts presentaran les seves al·legacions per recuperar els diners de les multes, però altres ho faran pels punts. Sobretot aquells que es trobin a punt de perdre el carnet de conduir.

Els que tinguin previst recórrer ho poden fer a través de la seu electrònica de la DGT. Per això caldrà que s'identifiquin amb el DNI electrònic, el certificat digital o l'usuari Cl@ve. Un cop ingressen dins podran revisar les possibles multes que tinguin pendents.

Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor
Els conductors poden reclamar la devolució de la multa econòmica i la recuperació dels punts | Europa Press

En aquest apartat, a més, podran incorporar el document amb les al·legacions i els motius pels quals consideren il·legal la seva sanció. Caldrà actuar amb certa celeritat, ja que el termini de reclamacions és de 20 dies naturals una vegada comunicada la multa.

Les principals multes en aquesta època de l'any

En qualsevol moment podem veure'ns sorpresos pels agents de la Guàrdia Civil . Hi ha molts motius pels quals ens podrien multar i nosaltres no ser-ne coneixedors.

Encara que sembli mentida, circular massa abrigat, amb moltes peces a sobre pot ser una raó. Entenen que el conductor ha de tenir garantida la mobilitat per controlar el cotxe. Els que ignorin això podrien ser castigats amb 200 euros.

Un altre motiu que se sanciona molt és el mal estat dels pneumàtics. Durant l´hivern és imprescindible que es mantinguin bé per garantir una conducció segura.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!