Alguna vegada t'ha arribat un SMS al mòbil, suposadament del banc, alertant d'alguna incidència? I aquest SMS anava acompanyat d'un link al qual et convidaven a entrar?
Això és l'anomenat smishing, una de les formes més freqüents de ciberdelicte avui dia i de la qual el Banc Santander alerta tots els seus clients.
Això és el smishing: el nou frau del qual alerta el Banc Santander
El smishing és una variant del ja conegut phising: el robatori de dades a través de correus fraudulents. Només que aquesta vegada, a través d'SMS, el contingut del qual és més senzill, arriba a més persones i és més fàcil caure-hi i clicar al missatge. Sobretot persones grans que creuen que de debò és un missatge del banc que ha detectat qualsevol anomalia.
Així, són missatges simples el destinatari dels quals posarà el nom d'un banc i no precisament ha de ser el seu banc. Potser no tens cap compte o no hagis tingut mai cap relació amb aquest banc, però els ciberdelinqüents no ho saben i envien el missatge.
L'SMS sol ser senzill, parlant d'un càrrec no autoritzat, un accés no permès o demanant l'autenticació per a la web o l'aplicació. Tots van acompanyats d'un link on els ciberdelinqüents conviden a clicar, per solucionar aquesta suposada anomalia o incidència.
No obstant això, una vegada que cliques en aquest enllaç, s'obren moltes pàgines a internet i t'entra una mena de virus al mòbil. A través d'aquest troià, ells poden accedir a tot el mòbil i aconseguir totes les teves claus i les teves dades. Aquesta és una de les opcions que pot passar, però també n'hi ha una altra.
L'altra opció quan fas clic a l'enllaç és que et redirigeixi a una pàgina web maliciosa on hauràs d'introduir les teves claus en línia del banc. Amb això, sens dubte tindran accés al teu compte i, per tant, a tots els teus diners.
El Banc Santander dona les claus del que cal fer en cas que passi
El Banc Santander ha volgut alertar els usuaris i també ha fet diverses recomanacions per fer si s'accedeix a aquest link. Sigui per una badada o perquè no sabia que això existia.
De fet, el Banc Santander ha assegurat que, si ells han d'enviar algun correu electrònic o un SMS, mai enviaran un link. Perquè així els missatges es diferenciïn dels dels ciberdelinqüents. I, si és una cosa greu, el Banc Santander es posarà en contacte per telèfon i tampoc et demanarà cap clau o dada rellevant.
Tot i això, què cal fer si s'entra a l'enllaç i es proporcionen dades al ciberdelinqüent? Doncs bé, el primer serà cancel·lar totes les targetes bancàries. Així, si un ciberdelinqüent ha accedit a les teves dades, els teus diners es posaran en quarantena de manera que no se'n pugui fer cap càrrec i t'enviaran altres targetes noves.
La segona recomanació que donen és que es posi una denúncia a la policia amb el missatge com a prova. I el tercer pas seria reiniciar a fàbrica el telèfon amb què ens ha passat això, així esborrarem qualsevol virus que ens hagin pogut ficar a través de l'enllaç.
Si és important recalcar que encara que ens enviïn aquests missatges, si els eliminem o no fem res amb ells, no passarà res. El problema sorgeix quan cliquem a l'enllaç.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Més notícies: