Foto control Guàrdia Civil

Avís molt seriós de la DGT: aquesta és l'adhesiu que has de dur al teu cotxe

La DGT adverteix sobre els adhesius que han de portar els vehicles a Espanya

La DGT és molt clara respecte a l'ús dels adhesius als vehicles. Sí, perquè no tots els adhesius que van fixats als cotxes són legals, arribant en alguns casos a ser motiu de sanció. És més, possiblement t'hauràs creuat a la carretera amb turismes amb desenes d'adhesius a la seva carrosseria.

La decisió que prenen alguns conductors de personalitzar el seu automòbil sempre ha resultat força controvertit. Així mateix, moltes altres persones prefereixen portar el cotxe net, sense cap tipus de distintiu.

En qualsevol cas, des de la DGT adverteixen que hi ha una sèrie d'adhesius que són d'ús obligatori. És el cas, per exemple, de l'adhesiu de la ITV. I és que no portar-la col·locada o enganxada correctament es multa amb 80 euros.

On col·locar els adhesius correctament al cotxe?

L'adhesiu de la ITV, com assenyalen des de Trànsit, s'ha de fixar a la part superior dreta del parabrisa davanter, pel seu interior. D'aquesta manera, resultarà visible per als agents de trànsit quan ens aturin.

Igual que hauràs comprovat que hi ha una sèrie d'adhesius obligatoris, d'altres no ho són, però poden aportar informació a la resta. És el cas, per exemple, de nadó a bord o de les que sol·liciten espai a la part del darrere per a l'obertura de les portes.

Imatge d'un guàrdia civil de trànsit.
La DGT controla l'ús dels adhesius | Guàrdia Civil

Aquelles que són obligatòries tenen determinat el lloc on s'han de posar. Però, quan es col·loqui algun adhesiu per gust caldrà tenir en compte un requisit. A més, des de Mapfre assenyalen que no hi ha cap normativa que en reguli la utilització.

Per això, la decisió de sancionar el conductor que porti aquest tipus d'adhesius recaurà en la interpretació dels agents de Trànsit. El Reglament General de Circulació, a l'article 19.1 se'n fa ressò.

Explica que la «superfície envidriada del vehicle haurà de permetre, en tot cas, la visibilitat diàfana del conductor sobre la via per on circuli. Sense interferències de làmines o adhesius». S'entén, llavors, que no hi ha una prohibició d'aquest tipus d'elements, tot i que aclareixen que no poden impedir la visió.

En el cas que els agents detectin que suposen una nosa per a la teva conducció corres el risc de patir una sanció. De la mateixa manera, tampoc et donaran el vistiplau quan vagis a la ITV.

▶️ Vídeo del dia

Els adhesius obligatoris al cotxe

La DGT ordena la col·locació d'una sèrie d'adhesius al vehicle que resulten obligatòries per a tots els conductors.

1. Adhesiu de la ITV

Demostra que l'automòbil ha superat amb èxit la inspecció tècnica de vehicles. Per això, ha d'anar fixada a la lluna davantera, a la zona superior dreta. I, a més a més, no cal que les vagis acumulant totes.

Quan te'n donin una de nova, treus la que tenies i la reemplaces. I en cas que hagis de canviar la lluna per un trencament, hauràs de sol·licitar un nou adhesiu.

2. Distintiu ambiental

Des de fa uns anys, en algunes ciutats, s'ha convertit en una obligació de portar aquest tipus d'adhesius. A través seu es pot impedir l'entrada del cotxe a certes zones i la circulació en episodis d'alta contaminació. Es distingeix amb força facilitat, ja que és rodona i s'enganxa a la part inferior dreta de la lluna davantera.

Imatge de les quatre etiquetes adhesives que s'han de dur obligatòriament al cotxe
Les diverses etiquetes mediambientals de la DGT | CatalunyaDiari

3. Identificacions nacionals

En el cas que l'automòbil no compti a la matrícula amb el distintiu europeu això significa una cosa. En no tenir l'euro-banda blava amb la lletra E d'Espanya és sinònim que és anterior al 1998. Així que, les autoritats permeten que es fixi al costat de la placa un adhesiu amb l'euro-banda del país, mai sobre ella.